fbpx

Denna sensommarresa går till några av våra finaste, men rätt okända, nationalparker i Dalarna och Härjedalen. Det blir strövtåg i orörd fjällnatur, bedövande vacker gammelskog och myrmarker. Vi besöker också Zorngården i Mora samt ett av Sveriges 15 världsarv, en rikt utsmyckad Hälsingegård. Du vandrar i mindre grupper med ledare eller på egen hand. 

Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde med Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige. Sonfjällets karaktäristiska siluett reser sig mot horisonten och betraktas idag som ett av landets björntätaste områden. Hamra nationalpark består av orörda skogar, myr och slingrande vattendrag. Färnebofjärdens nationalparks strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare fina naturupplevelser. Resan är speciellt framtagen för SvD accent och går 21-25 augusti 2024.

På denna resa erbjuder vi ett par olika ganska lätta vandringsgrupper, där den längsta går kring 8 km.

För att få en känsla för resan, ta en titt på filmen här intill, och hör några av de som varit med på resan tidigare!

Fortsätt läsa om resan längre ner!

3 anledningar att följa med på resan!

Kombinera naturuppleveler med kultur och historia

På denna resa får vi uppleva guidade besök i 4 vackra nordliga nationalparker med många olika naturtyper. Detta kombinerar vi med kulturella och historiska inslag, bl.a. besök på Zorngården och Zornmuseet i Mora och besök i den rikt utsmyckade världsarvsmärkta Hälsingegården Jon-Lars.

Res klimatsmart med kunniga guider

Våra två välrennomerade färdledare Lars Hallgren och Lars Svanerud är två fjälledare som mellan sig har mångårig erfarenhet av såväl guidning och fjäll som naturvård, biologi och geologi. de har dessutom mycket djup kunskap om det specifika naturområdena vi besöker. Dessutom bidrar fler lokala guider till programmets olika delar. Vi reser fossilfritt i rymlig klimatsmart buss.

Upplev några av Sveriges naturs höjdpunkter utan trängsel

Denna resa inkluderar en rad olika naturupplevelser, såväl okända pärlor som mer välkända attraktioner. Under sensommaren slipper vi trängas på platser som normalt lockar till sig stora mängder besökare, exempelvis Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i Fulufjällets nationalpark.


Resfakta

Datum: 21-25 augusti 2024

Deltagarantal: 22-30 uppdelat på två vandringsgrupper

Logi: Landsbygdshotell i singel eller dubbelrum med toalett

Pris: 14500 i dubbelrum, 16300 i enkelrum     

Allt detta ingår: 

  • Guidade besök i de olika nationalparkerna, Naturum, Hälsingegården Jon-Lars, Zorngården 
  • Föreläsning om älvdalsmål och älvdalsporfyr
  • Hälsingegästabud inkl middag
  • 4 nätter i dubbelrum i lokala hotell 
  • 4 frukostar, 5 luncher i form av picknick, 3 middagar
  • Transporter i rymlig fossilfri buss 
  • Två guider som är med under hela resan

Tillkommer: alkoholhaltiga drycker, enkelrumstillägg




Under resan besöker vi 4 nordliga nationalparker

Fulufjällets nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär

Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Här finns också Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige med sina 93 meter. Fjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och är platt upptill. Här uppe betar inga renar, varför fjällheden täcks av tjocka lavmattor, på sensommaren starkt kontrasterande mot starka höstfärger, lite beroende på om nätterna varit kalla nog.

Sonfjällets nationalpark med björn och rester från istiden

Nästan oavsett var du befinner dig i Härjedalen så avtecknar sig Sonfjällets karaktäristiska siluett mot horisonten. Området betraktas idag som ett av landets björntätaste med en permanent björnstam som vandrar över stora delar av parken. Här finns även en stor älgstam och lodjur. Nationalparken är också ett område med sällsynt tydliga och välbevarade geologiska former, skapade av vatten från inlandsisens avsmältning. På fjällsluttningarna finns ett omfattande system av så kallade skvalrännor, som bildats genom rinnande vatten längs den smältande iskanten. En annan rest från istiden som ger området sin karaktär, är de ofantligt många stenblocken. Många av tjälens krafter är ordnade i rutmönster, så kallade stenringar.

Hamra nationalpark med urbergslandskap och bäckar

Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg och består av skog, myr och slingrande vattendrag. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige. I gamla och döda träd lever många av urskogens djur och växter. Nästan halva nationalparken är ett stort sammanhängande myrkomplex bestående av kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn och tallbevuxna holmar. Den stora och orörda myren är populär bland både fåglar och vandrare. Svartån, som avvattnar myren, har aldrig använts för flottning, och därför ligger stenarna kvar huller om buller, vilket erbjuder bra förhållanden för fisk och små vattendjur.

Färnebofjärdens nationalpark med gammelskog och myllrande våtmarkskomplex

Färnebofjärdens nationalpark har höga biologiska och estetiska värden. Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare fina naturupplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken och den flikiga konturen omgärdar mer än 200 öar och skär. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind. Nationalparken är känd för sin fågelrikedom. Här har observerats hela 205 fågelarter, varav drygt 100 arter häckar regelbundet.

Våra guider och färdledare

Lars Hallgren

Lars Hallgren är bio-geovetare med stort natur- och friluftsintresse. Han har arbetat med miljö- och hälsoskyddstillsyn men är nu pensionär med tid för aktivt friluftsliv. Han är certifierad fjälledare i Friluftsfrämjandet och har fjällvandrat sedan 70-talet. Deltidsarbetar som Naturums-värd och guidar i Tyresta nationalpark och Naturum.

Lars Svanerud

Lars Svanerud är certifierad fjällguide. Arbetar idag som egenföretagare med guidning året runt, men har också jobbat som ansvarig för guideverksamheten på STF Grövelsjön Fjällstation. Stort intresse för fjällens natur och djurliv. Han nördade tidigare in sig i brunbjörnens liv och har haft 14 möten med små och stora brunbjörnar. Han har mycket god kännedom om nationalparkerna vi besöker eftersom han bor i området.

Program dag för dag

Dag 1: Bussresa till Mora och Älvdalen. Zorngården.

Avresa 08.30 på Cityterminalen i Stockholm till Mora. Vi får en egen visning av den berömda Zorngården och besöker det närliggande Zornmuseet. I augusti räknar man med att fokusera på Zorns konstnärsvänner som verkade runt Siljan. Efter besöket åker vi vidare till Älvdalen. Kanske strövar du själv runt i den lilla orten, känd för porfyr och sitt ”eget” språk, älvdalsmålet vilka vi får höra mer om efter middagen. Lunch på vägen till Mora. Middag och hotell i Älvdalen.

Buss 5 timmar.

Dag 2: Vandring på fjället och buss mot Sonfjället

Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Buss till Fulufjällets nationalpark. Visning av Naturum och val av vandringsalternativ, bland annat för att besöka Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Den längre vandringen går upp på fjället med en rejäl stigning och är delvis stenig, men sedan är vandringen relativt flack. Den andra gruppen stannar nere vid vattenfallet och i den välbevarade gammelskogen. Matsäckslunch. Under sen eftermiddag buss till Lofsdalen för middag och övernattning på hotell.

Vandring: 4-8 km beroende på vad du väljer. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 3 timmar.


Dag 3: Vandring i Sonfjällets nationalpark

Buss till Sonfjällets Nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Här finns också ett fint litet naturmuseum. Åter till Lofsdalen för övernattning och middag. 

Vandring: 5-9 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 2,5 timmar.

Dag 4: Vandring i Hamra nationalpark

Buss till Hamra nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Gå ett par av de bekväma slingorna vid huvudentrén eller en längre vandring i rätt krävande terräng utefter Svartån till andra änden av parken där bussen möter upp. Bussresa till Alfta i Hälsingland. Gästabud med middag på hälsingevis. Övernattning hotell.

Vandring: 4-10 km (beroende på vad du föredrar). Om intresse finns kan en grupp göra en längre mer krävande vandring utefter den vilda Svartån. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 3,5 timmar.


Dag 5: Bussresa hemåt med stopp i Färnebofjärdens nationalpark

Besök på Jon-Lars världsarvsmärkta Hälsingegård. Bussresa mot Stockholm. På vägen lunchstopp i Färnebofjärdens nationalpark där vi besöker Naturum och gör ett kortare strövtåg. Hemkomst Stockholm vid 18-tiden.Vandring: lätta 2-5 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.

Buss 4,5 timmar.

Har du frågor om denna resa? Tveka inte att kontakta oss via telefon eller e-post, vi gillar att samtala med reslystna!  Klicka här för att komma till våra kontaktuppgifter.

Program dag för dag

Onsdag 21 augusti

Dag 1: Bussresa till Mora och Älvdalen. Zorngården.

Avresa 08.30 på Cityterminalen i Stockholm till Mora. Vi får en egen visning av den berömda Zorngården och besöker det närliggande Zornmuseet. I augusti räknar man med att fokusera på Zorns konstnärsvänner som verkade runt Siljan. Efter besöket åker vi vidare till Älvdalen. Kanske strövar du själv runt i den lilla orten, känd för porfyr och sitt ”eget” språk, älvdalsmålet vilka vi får höra mer om efter middagen. Lunch på vägen till Mora. Middag och hotell i Älvdalen. 

Buss 5 timmar.

Torsdag 22 augusti

Dag 2: Vandring på fjället och buss mot Sonfjället

Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Buss till Fulufjällets nationalpark. Visning av Naturum och val av vandringsalternativ, bland annat för att besöka Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Den längre vandringen går upp på fjället med en rejäl stigning och är delvis stenig, men sedan är vandringen relativt flack. Den andra gruppen stannar nere vid vattenfallet och i den välbevarade gammelskogen. Matsäckslunch. Under sen eftermiddag buss till Lofsdalen för middag och övernattning på hotell.

Vandring: 4-8 km beroende på vad du väljer. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 3 timmar.

Fredag 23 augusti

Dag 3: Vandring i Sonfjällets nationalpark

Buss till Sonfjällets Nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Här finns också ett fint litet naturmuseum. Åter till Lofsdalen för övernattning och middag. 

Vandring: 5-9 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 2,5 timmar.

Lördag 24 augusti

Dag 4: Vandring i Hamra nationalpark

Buss till Hamra nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Gå ett par av de bekväma slingorna vid huvudentrén eller en längre vandring i rätt krävande terräng utefter Svartån till andra änden av parken där bussen möter upp. Bussresa till Alfta i Hälsingland. Gästabud med middag på hälsingevis. Övernattning hotell.

Vandring: 4-10 km (beroende på vad du föredrar). Om intresse finns kan en grupp göra en längre mer krävande vandring utefter den vilda Svartån. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 3,5 timmar.

Söndag 25 augusti

Dag 5: Bussresa hemåt med stopp i Färnebofjärdens nationalpark

Besök på Jon-Lars världsarvsmärkta Hälsingegård. Bussresa mot Stockholm. På vägen lunchstopp i Färnebofjärdens nationalpark där vi besöker Naturum och gör ett kortare strövtåg. Hemkomst Stockholm vid 18-tiden.

Vandring: lätta 2-5 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 4,5 timmar.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!