fbpx

Upplev en bred palett av Gotlands blommande orkidéer och det rika fågellivet på Stora Karlsö på denna resa med Sveriges Natur 13-17 juni 2024

Följ med Nationalparksresor och Sveriges Natur, Naturskyddsföreningens medlemstidning, på denna storslagna naturresa med fokus på orkidéer och fåglar som går utefter gotländska stränder, och i vackra naturområden. Upplev naturen när den är som bäst, med stora mängder blommande orkidéer i gläntor och på försommarängar i Gotlands kalkrika mark. Bli en av de få som övernattat på fågelön Stora Karlsö där tiotusentals sillgrisslor och tordmular häckar på försommaren. Ledare för resan är Naturskyddsföreningens Isak Isaksson och Jörgen Petersson, ordförande för Gotlands botaniska förening.

UPPDATERING 12/5: Det finns 2 platser kvar i del i dubbelrum, eller 1 plats i enkelrum, välkommen att boka!

Fortsätt läsa om resan längre ner på sidan!

3 anledningar att resa med oss på orkidé och fågelresa till Gotland

Res med kunniga guider

Resan leds av Naturskyddsföreningens Isak Isaksson och Jörgen Petersson, orförande för Gotlands botaniska förening. Tillsammans utgör de en färdledarduo med djupgående kunskap om såväl växtliv som fågelliv. Med deras värme och kunskap bäddar det för en härlig och lärorik resa.

En djupdykning i Gotlands orkidévärld

I denna resa kombinerar vi orkidéprakt och vacker Gotländsk natur med rikt fågelliv på Stora Karlsö. De första dagarna leds vi till några av de bästa orkidélokalerna med för hoppning om att se ett stort antal olika orkidéarter såsom göknycklar, baltnycklar, gotlandsnycklar, alpnycklar mfl. 

Vi reser när naturen är som livligast

Försommaren är den bästa tiden på Gotland. orkidéer och andra arter står i blom, och ön är lugn och stilla som i ett djupt andetag inför den stundande högsäsongen. Fågellivet är rikligt och på Stora Karlsö får vi uppleva sillgrisslorna som häckar på de majestätiska klippavsatserna.

På vår resa bor vi över på Stora Karlsö, en pärla i havet utanför Gotland

Stora Karlsö är en säregen kombination av kulturhistoria med vacker natur och ett sprudlande fågelliv. Tiotusentals sillgrisslor häckar på klippavsatserna och i grottan Stora Förvar som grävdes ut i slutet av 1800-talet har man hittat spår efter människosamhällen så långt som 9 000 år tillbaka. Se mer på videon här intill!


Resfakta

UPPDATERING 8/3: Det finns 1 plats kvar i enkelrum, välkommen att boka!

Tid: 13-17 juni

Start/slut: Resan börjar och avslutas i Nynäshamn*

Logi: Vi bor 2 nätter på hotell i Slite, 1 natt på Warfsholm och 1 natt på Stora Karlsö. Boendet på Stora Karlsö är av enklare karaktär.

Pris:

13 800 kr i dubbelrum

Enkelrumstillägg 1 900 kr

Allt detta ingår:

  • Båtresa Nynäshamn-Visby tur och retur
  • 3 nätter logi på hotell, 1 natt enklare logi på Stora Karlsö
  • Erfarna guider som leder resan
  • Guidade besök i de olika naturområdena
  • Transporter i klimatsmart buss på ön, och i båt till Stora Karlsö
  • Frukost, 2/3-rätters middagar, pickninckluncher
  • Utförlig deltagarinformation

Detta tillkommer:

Alkoholhaltiga drycker, lunch på båten dag 1 samt lunch i Visby dag 5, resa från hemort till/från Nynäshamn. Ta med tallrik, bestick och termos för luncherna.

Deltagarantal: 20-30 personer

*Resan börjar och avslutas i Nynäshamn, men det går såklart bra att ansluta i Visby. Kontakta oss per mejl eller telefon om du ordnar egen resa.


Några av de platser vi besöker under resan

Bälsalvret och Bogeviken

Detta är några av de bästa orkidélokalerna på ön. Här väntar vi oss se bland annat blodnycklar, vaxnycklar, sumpnycklar, purpurknipprot, luktsporre, honungsblomster, flugblomster, alpnycklar, vit skogslilja, luktsporre & nästrot.


Åminne, Bendes strandänge och Anga prästänge

På dessa platser finner vi orkidéarterna gotlandsnycklar, göknycklar, salepsrot, vit skogslilja, krutbrännare, johannesnycklar, vanlig brudsporre, johannesnycklar, blodtopp & svensk ögontröst.


Stora Karlsö

Stora Karlsö är en nästan mytomspunnen ö, och en av de viktigaste för sillgrisslor, tordmular och andra häckande fågelarter, särkilt under försommaren. När daggästerna ger sig av med eftermiddagsbåten sänker sig lugnet och vi har ön nästan för oss själva och blir några av de få som övernattat på ön. Vi avnjuter en härlig lokalproducerad middag i restaurangen och det finns tid för egna strövtåg på ön och kvällsdopp för den som vill. Här finns chans att se solen gå ner i havet från de mäktiga klipporna!


Visby

Sista dagen finns det lite tid för egna utflykter i och omkring UNESCO-märkta Visby Hansastad. Besök ruiner, vackra kyrkor och den mäktiga ringmuren, eller ströva längs havet i Södra Hällarna Naturreservat. På närliggane Visborgsslätt hittar vi orkidén baltnycklar.

Program dag för dag

Torsdag 13 juni

Avresa med båt från Nynäshamn på förmiddagen. Vid ankomst på eftermiddagen, reser vi norrut till ett par orkidélokaler. Sedan reser vi till Slitebaden hotell för middag. Efter middagen blir det kvällspromenad till närliggande orkidélokal, och 

Övernattning i Slite.

Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där, kontakta oss så hjälper vi dig!


Fredag 14 juni

Efter frukost tar vi oss ut för att se kända orkidéer på framför allt norra delen av ön, som är vårt fokusområde för dagen. Matsäck får vi med oss från hotellet. Efter dagens besök i olika orkidélokaler, middag och övernattning Slite.

Lördag 15 juni

Efter frukost buss söderut via en rad olika orkidélokaler. Vi besöker även Torsburgen som är en märklig och mäktig fornlämning på södra delen av ön. Dagen avslutas på Warfsholm där vi äter middag och bor över innan vår färd till Stora Karlsö. 

Söndag 16 juni

Tidig start. Efter frukost, promenad ca 5-10 min längs vattnet över till båten mot Stora Karlsö. 

Vid ankomst till Stora Karlsö rundvandring och besök vid fågelklipporna där grisslor och tordmular just påbörjat sin häckning. 3-rätters avslutningsmiddag med havsutsikt. 

På Stora Karlsö bor vi utspritt på ön i olika typer av enklare boenden.

Vandring 4-6 km, Karlsöbåt ca 1,5 timme

Måndag 17 juni

Morgondopp, egna strövtåg på ön och/eller besök på det lilla museet. Efter frukost kl. 10.30 båt tillbaka till Klintehamn och buss till Visby. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger. 16.00 båt mot Nynäshamn.

Buss och Karlsöbåt 1,5 timme.

För den som har tid rekommenderar vi att besöka det fina naturreservatet  Södra Hällarna alldeles söder om färjeterminalen. Här finns nästan alla Gotlands naturtyper representerade, och man kan vandra längs med havet, kanske hela vägen till Högklint, men då bör man nog ta bussen tillbaka för att hinna med färjan. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!