fbpx

Upplev det bästa Norge har att erbjuda när vi tar oss klimatsmart längs Europas vackraste järnväg till hjärtat av fjordnorge. Sommarens klimatsmarta Norgeresa med Nationalparksresor och DN Erbjudanden går till Romsdalen och Geirangerfjordområdet, där bergsmassiven reser sig mäktiga på sidorna om frodiga dalgångar, och högalpina fjällområden trängs med djupt skärande fjordar. Vi kastas med ens rakt in i några av Norges mest dramatiska naturområden, tillsammans med kunniga lokala guider.  Vi erbjuder ett grundpaket, där du till största del väljer själv vad du vill göra under resan, och ett antal tillvalsaktiviteter.

3 anledningar att resa med oss till Romsdalen och Geirangerfjordområdet i sommar

Romsdalseggen, en av många upplevelser på resan. Foto: Matti Bernitz (Visit Norway)

1. Upplev riktiga fjordnorge, tillsammans eller på egen hand

Denna klimatsmarta resa tar er till hjärtat av fjordnorge med sina djupa gnistrande fjordar omgärdade av höga bergsmassiv, nationalparker och historiska platser. Grundpaketet innehåller resa, boende och ett par aktiviter men lämnar gott om tid för egna äventyr. För de som vill, finns fler gruppaktiviteter som tillval.

Huvudguiden finns med under hela resan, och leder även tillvalsaktiviteterna. Foto: Magnus Roaldset (FjordNorge)

2. Få en djupare upplevelse med lokala guider

Resan leds av kunniga guider som möter upp dag ett i Åndalsnes och finns med under hela resan. Guiderna leder de tillvalsaktiviteter som arrangeras och för de som väljer att planera egna utflykter ger de tips på aktiviteter och finns tillhands för frågor. 

Trollstigen längs den berömda vägen mellan Åndalsnes och Geirangerfjordområdet. Foto: Haakon Lundkvist (visit northwest)

3. En fullspäckad resa med spektakulär natur och härliga aktiviteter

Upplev Romsdalseggen med Romsdalsgondolen, Åndalsnes: centrum för norsk alpinism, Trollstigen, Raumabanen med utsikt mot Trollveggen, UNESCO-skyddade Geirangerfjordområdet, med Storfjorden och Tafjord och mysiga Valldal som är Norges jordgubbscentrum.

Upplev fjordnorge med oss!

Denna natur- och aktivitetsresa tar oss till hjärtat av fjäll- och fjordnorge med Romsdalen och Geirangerfjordområdet som resmål. Med den spektakulära Raumabanen som utsetts till Europas vackraste, tar vi oss från Oslo via Dombos till slutstationen Åndalsnes. Romsdalen som är centrum för den norska alpinismen och har med sina många höga och dramatiska berg skapat mycket av folksagorna om troll och otyg. När vi får se norsk natur på film är det inte sällan i Romsdalen och Geirangerfjordområdet det spelats in, såsom i Netflixfilmen Troll (Romsdalen), Hollywoodproduktionen Mission Impossible 7 (valldal, Raumabanen) och Harry Potter och Halvblodsprinsen (Raumabanen).

I Åndalsnes spenderar vi ett par dagar med enklare guidad vandring och möjlighet till egna utflykter. En resa med Gondolen upp på Nekaksla med vandringsmöjligheter och utsikt över berg och fjordar är nästan ett måste!  Från Åndalsnes går resan vidare i el-minibuss längs en av Norges mest ikoniska vägsträckor, mot Geirangerfjordområdet. Vägsträckan börjar vid fjorden och längs en djup dal för att sedan via berömda Trollstigen ta sig upp på kalfjället. Här pausar vi och upplever Norges mest kända “stig” innan vi tar oss över fjället och ner i lummiga Valldal intill Storfjorden.  

Valldal ligger vid det UNESCO-skyddade Geirangerfjordområdet, som består av ett antal fjordar och högalpina fjäll. Det gränsar till Reinheimen nationalpark som är ett högfjällsområde där vildrenen strövar fritt. Här bor vi med berg och fjord som närmsta grannar i Norges “jordgubbscentrum”. Valldal har ett milt mikroklimat gynnsamt för odling av bär, frukt och grönsaker. Dagarna i Valldal kan fyllas med egna aktiviteter på fjorden, i bergen eller i närliggande byar såsom Geiranger eller Ålesund ute vid Atlanten. Du kan också boka någon av våra tillvalsaktiviteter; elbåtstur med besök på fiskeanläggning, kajaktur i Storfjorden eller vandring & elcykelutflykt

Se program dag för dag längre ner!

Resfakta

Tid: 1-7 juli 2024

Deltagarantal: 6-16

Logi: Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes och Valldal Fjord Loge, Valldal

Resesätt: Klimatsmart med tåg och lokalt på plats med el-minibuss

Pris: från 21 600 kronor i dubbelrum

Vad som ingår i resan

I resans grundpaket ingår:

· Tågresa T&R Oslo – Åndalsnes via Raumabanen
·
 Logi 4 nätter på Grand Hotel Bellevue och 2 nätter på Valldal Fjord Lodge inkl. frukost
·
 Middag dag 2,3,4,5,6
· 
Lunch dag 2, 4, 7
·
 Guidad lättare vandringstur dag 2
·
 Guidad tur från Åndalsnes till Valldal med stopp vid Trollstigen och Gudbrandsjuvet dag 3
· 
Huvudguide tillgänglig hela veckan för tips på utflykter mm.

Möjliga tillval (sker i bokningen, se mer info nedan)

Tillval 1: Guidad elbåtstur på Storfjorden och Tafjord, med besök på fiskeanläggning (dag 5)

Tillval 2: Guidat aktivitetspaket med kajak (dag 5) och elcykel & hike (dag 6)

I grundpaketet ingår ej:
Resa T&R Oslo, middag dag 1 p.g.a. sen ankomst, lunch dag 1,3,5 & 6, våra tillvalsaktiviteter, avbeställningsskydd, försäkringar.

Resan börjar och avslutas i Oslo

Tågresan – en del av upplevelsen

Tågresan från Oslo till Åndalsnes är en del av upplevelsen, inte minst sista sträckan längs Raumabanan som färdigställdes 1924 och sträcker sig mellan Dombås och Åndalsnes. Raumabanan är utsedd av Lonely Planet 2023 till Europas vackraste tågsträcka. Njut av sensationella vyer över höga toppar, taggiga klippväggar och bergssluttningar som leder upp till vindpinade platåer när järnvägen följer Rauma älv. Att skramla över den höga Kyllingbron är en av turens höjdpunkter, där föraren ofta stannar några minuter för att passagerarna ska ha möjlighet att ta ett foto. Tåget slingrar sig längs den karga nationalparken Reinheimen där vildren strövar fritt, och passerar även Trollveggen som är Europas högsta vinkelräta klippvägg, innan det anländer till slutstationen Åndalsnes som ligger inklämd mellan bergsmassiven och Romsdalsfjorden. Här fortsätter äventyret!

Resa T&R Oslo ordnar du själv

Vår avgång mot Åndalsnes från Oslo är planerad till sen eftermiddag, och tåget hemåt anländer Oslo innan lunch, vilket möjliggör resa med tåg eller buss samma dag från hemorten till och från Oslo för de allra flesta resenärer. Givetvis kan man ta sig till Oslo med andra färdmedel såsom bil eller flyg, men vi rekommenderar tåg eller buss för att hålla nere klimatavtrycket. Vi är gärna behjälpliga med tips och råd om möjliga klimatsmarta ressätt från just din hemort. Kontakta oss via telefon eller e-mail så hjälper vi till!

Den berömda Kyllingbron. Foto: Johan Berge/Visit Norway

Boendet i Åndalsnes och Valldal

Vi bor bekvämt på hotell under resan, med eget badrum på rummet och goda middagar. I Åndalsnes bor vi på Grand Hotel Bellevue och i Valldal på det mysiga familjeägda Valldal Fjord Lodge. Båda boendena ligger centralt i sina respektive orter, vilket gör dem till bra utgångspunkter för utflykter och aktiviteter.

Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes

Grand Hotell Bellevue i Åndalsnes ligger vackert beläget vid foten av bergsmassivet Romsdalseggen. Sedan 1890 då Åndalsnes till huvuddel bestod av de två gårdarna Åndal och Nes, har hotellet i olika tappningar erbjudit logi till turister och äventyrslystna naturälskare. Alla hotellrum har utsikt mot Romsdalsfjorden och Romsdalsfjällen. Mer information hittar du här.

Valldal Fjord Logde

Familjedrivna Valldal Fjord Lodge ligger i hjärtat av den lilla mysiga byn Valldal, ett stenkast från Storfjorden och med en imponerande bergvägg som kuliss. Ett avslappnat och fint boende, smakfullt renoverat med mycket historia i väggarna. Huvudbyggnaden är från 1916. På baksidan finns en härlig trädgård för avslappning efter dagens utflykter. Mer information hittar du här.

Måltider

Måltider under resans gång

Frukost och middag ingår varje dag på hotellet, och våra två boenden lagar god och trevlig mat, ofta med lokala specialiteter såsom fisk. För de dagar då lunch ingår (dag 2, 4, 7) beställer vi lunchpaket från hotellet. Övriga luncher ordnas på egen hand, och det finns många fina restauranger och fik i såväl Åndalsnes som Valldal att välja från. Måltider under tillresa dag 1 ordnas på egen hand då vi anländer sent till Åndalsnes.

Möjliga tillval

Tillval 1: Guidad elbåtstur på Storfjorden och Tafjord, med besök på fiskeanläggning (1150 kr/person)

I tystnad glider vi fram med elbåt längs Storfjorden, och vidare in mot storslagna och lugna Tafjord. Längs vägen får vi med lite tur möjlighet att se såväl Havsörn som Tumlare. Längst in i fjorden ligger byn Tafjord, känd för Tafjordolyckan 1934, då ett stort stenras skapade en tsunami som svepte bort delar av byarna Tafjord, Fjörå och Sylte. Efter en tur in i Tafjorden vänder vi åter ut mot Storfjorden för ett besök på en fiskeanläggning vackert belägen mitt i fjorden. Där får en guidad tur om uppfödning & matning av fisken, samt miljöutmaningar och hur de hanteras. Dessutom njuter vi av vackra vyer från den fina besöksanläggningen. Turen tar ca. 3 h och pågår ca 15.30-18.30.

Tillval 2: Guidat aktivitetspaket med kajak (dag 5) och elcykel & hike (dag 6) (2100 kr /person)

Valldal ligger vackert belägen mellan fjordar och bergsmassiv. Det finns massor att uppleva till fots, på vattnet och i bergen. I detta aktivitetspaket har vi lagt in de mest populära aktiviteterna. De guidade turerna är privata för vår grupp, men om vi blir få som deltar så fylls det på med andra äventyrslystna deltagare.

Notera att detta aktivitetspaket går att kombinera med den guidade elbåtsturen, då den guidade fjordkajakturen dag 5 sker kl 11-14 och den guidade elbåtsturen vid kl 15.30.

Dag 5 – Guidad kajakpaddling i Storfjorden (kl 11.00-14.00)

Med vår guide tar vi oss ut i fjorden med kajak för en tur i nybörjartempo. Det är något mäktigt och hisnande att från kajaken så nära hvasytan blicka upp längs klippväggarna mot fjällmassiven. Guiden anpassar turen efter deltagarnas förmåga, och under turens gång berättar guiden om historia, natur och intressanta platser som ni paddlar förbi. Turen går in mot Tafjord, där Tumlare och Havsörn inte är en ovanlig syn. Kanske passeras något vattenfall längs vägen, något som beror på snösmältningen i fjällen ovan. Turen avslutas i god tid för att ta en paus innan den guidade elbåtsturen börjar senare på eftermiddagen.

Svårighetsgrad: lätt, nybörjartempo i stabila kajaker.

Dag 6 – Guidad elcykel och kort hike (kl. 14.00-17.30)

Tillsammans med vår guide utforskar vi med elcykelns hjälp närliggande fjäll. I stigningarna hjälper elcykeln oss ordentligt, vilket gör att turen är lätt för alla att delta på. Vi passerar fina bygder och gårdar, och tar enskilda vägar med liten eller ingen trafik. Utsikten mot berg och fjord blir bara bättre och bättre desto längre vi cyklar. Vi parkerar cyklarna och fortsätter till fots på en lätt stig som tar oss genom ett kulturlandskap med fredad furuskog för att komma till en fin rastplats med spektakulär utsikt över Valldal och fjorden. Här planeras ett koster till minne av Heligen Olav som reste genom Valldal år 1029. Glöm inte kameran på denna tur!

Svårighetsgrad: lätt. El-cykel: ca 16 km, vandring ca 1,4 km. 

Program dag för dag

Dagsprogrammet är preliminärt och mindre ändringar kan förekomma, exempelvis anpassar vi midnattsolsutflykten till rådande väder.

Måndag 1 juli – Med Raumabanen till Romsdalen

Tåget mot Åndalsnes via Dombås avgår ca kl. 16 från Oslo centralstation. Efter byte i Dombås reser vi den spektakulära sträckan längs Raumabanen och ankommer till Åndalsnes ca kl. 21.30. Vid ankomst möts vi av guiden på perrongen, och promenerar några hundra meter till Grand Hotel Bellevue för incheckning. Kort information inför morgondagens guidade vandring.

Tågtider är preliminära. Lunch/middag denna dag ordnas på egen hand p.g.a. sen ankomst.

Tisdag 2 juli – Guidad vandring till Litlefjell

Efter frukost möter guiderna upp för ett informationsmöte kl 10. Därefter guidad vandring till Litlefjellet (790 m.ö.h.) med utsikt över Trolltindarna, Trollveggen, Åndalsnes och Romsdalsfjorden. Efter 20 minuter transport med el-minibuss börjar vandringen som varar ca 3 timmar i lugnt tempo. Vi äter lunch längs vägen. Vi är åter vid ca kl 15 och på seneftermiddagen finns möjlighet till egentid i Åndalsnes. På kvällen avnjuts en god middag på hotellets restaurang.

Svårighetsgrad: medel. Total sträcka ca 5 km, elevation ca 250 meter

Onsdag 3 juli – Romsdalsgondolen, Norsk Tindecenter eller via Ferrata?

Idag är det aktiviteter på egen hand. Åndalsnes erbjuder en uppsjö av aktviteter och naturupplevelser. Ta Romsdalsgondolen med 360 graders panoramavy upp på berget Nesaksla för en enklare toppromenad eller längre topphike, kanske med lunch på topprestaurangen? Hyr elcyklar för en utflykt åp egen hand eller besök den nationella bergsbestigarmuseet Norsk Tindecenter. För den mer äventyrslystne finns möjlighet till järnvajerinkopplad klättring, så kallad via ferrata, eller guidade dagsturer längs Romsdalseggen, en krävande men ikonisk topptur. Guiden finns tillgänglig för tips på plats, och i reseinformationen som ni får innan avfärd finns några förslag på utflykter att göra.

Torsdag 4 juli – Via trollstigen över bergsmassiven till Valldal

Transport från Åndalsnes till Valldal i EL-minibuss. Vägsträckan är minst sagt spektakulär och går både i djupa dalar insprängda mellan branta fjällväggar och över kalfjäll. Vi kör uppför den berömda Trollstigen och stannar på toppen för en kort vandring och äter matpaket på toppen. Längs vägen stannar vi också vid Gudbrandsjuvet där älven Valldölan forsar genom en djup ravin vilket kan ses uppifrån på ett utsiktsdäck. Väl framme checkar vi in i Valldal Fjord Lodge i mysiga Valldal och avnjuter en god middag tillsammans.

Fredag 5 juli – På egen hand eller kajaktur (aktivitetspaketet, tillval) och fjordtur i elbåt (tillval)

Mysiga Valldal ligger insprängt mellan Geirangerfjordområdets världsarv och Reinheimen Nationalpark. Dalgången har ett mycket milt klimat, vilket gör att det på sommaren odlas mycket frukt och grönt som finns till försäljning av lokala bönder. För de som valt till Aktivitetspaketet blir det en 3 h kajaktur i nybörjartempo i fjorden in mot vackra Tafjord. Tumlare och havsörn är ingen ovanlig syn. På eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en guidad elbåtsstur mot Tafjord, med besök på en lokal fiskeodling (tillval). För övriga är det aktiviteter på egen hand. 


Lördag 6 juli – På egen hand eller elcykel & hike (aktivitetspaketet, tillval)

På egen hand eller elcykel + vandring

För de som valt till vårt aktivitetspaket blir det på eftermiddagen en 3-timmarstur med el-cykel och vandring upp längs fjället till en fantastisk utsiktspunkt över fjord, fjäll och Valldal. För övriga en dag på egen hand. Varför inte ta den lokala bussen till Ålesund, känd för sitt vackra läge vid Atlanten och hus i Jugendstil, eller en kryssning från Stranda in i Geirangerfjorden? Det finns en uppsjö av aktiviteter att göra, men givetvis kan man också koppla av med en god bok och en kopp kaffe på något mysigt fik med utsikt över fjorden och fjällmassiven.

På seneftermiddagen reser vi med el-minibuss tillbaka till Åndalsnes för avslutningsmiddag och övernattning på Grand Hotel Bellevue. 


Söndag 7 juli – Återresa hemåt

Efter en innehållsrik resa avgår tåget från Åndalsnes på morgonen. Vi färdas åter längs Raumabanen till Dombås, och efter byte i Dombås ankomst i Oslo kl. 14:48, i tid för anslutningar till Sverige. Tågtider är preliminära, så boka anslutningsresa med god marginal!


Har du frågor om denna resa? Tveka inte att ta kontakt, vi gillar att prata med reslystna.

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Program dag för dag

Dag 1 (1 juli) – Med Raumabanen till Romsdalen

Måndag 1 juli – Med Raumabanen till Romsdalen
Tåget mot Åndalsnes via Dombås avgår ca kl. 16 från Oslo centralstation. Efter byte i Dombås reser vi den spektakulära sträckan längs Raumabanen och ankommer till Åndalsnes ca kl. 21.30. Vid ankomst möts vi av guiden på perrongen, och promenerar några hundra meter till Grand Hotel Bellevue för incheckning. Kort information inför morgondagens guidade vandring.

Tågtider är preliminära. Lunch/middag denna dag ordnas på egen hand p.g.a. sen ankomst.


Dag 2 (2 juli) – Guidad vandring till Litlefjell

Efter frukost möter guiderna upp för ett informationsmöte kl 10. Därefter guidad vandring till Litlefjellet (790 m.ö.h.) med utsikt över Trolltindarna, Trollveggen, Åndalsnes och Romsdalsfjorden. Efter 20 minuter transport med el-minibuss börjar vandringen som varar ca 3 timmar i lugnt tempo. Vi äter lunch längs vägen. Vi är åter vid ca kl 15 och på seneftermiddagen finns möjlighet till egentid i Åndalsnes. På kvällen avnjuts en god middag på hotellets restaurang.

Svårighetsgrad: medel. Total sträcka ca 5 km, elevation ca 250 meter

Dag 3 (3 juli)- Romsdalsgondolen, Norsk Tindecenter eller via Ferrata?

Idag är det aktiviteter på egen hand. Åndalsnes erbjuder en uppsjö av aktviteter och naturupplevelser. Ta Romsdalsgondolen med 360 graders panoramavy upp på berget Nesaksla för en enklare toppromenad eller längre topphike, kanske med lunch på topprestaurangen? Hyr elcyklar för en utflykt åp egen hand eller besök den nationella bergsbestigarmuseet Norsk Tindecenter.

För den mer äventyrslystne finns möjlighet till järnvajerinkopplad klättring, så kallad via ferrata, eller guidade dagsturer längs Romsdalseggen, en krävande men ikonisk topptur. Guiden finns tillgänglig för tips på plats, och i reseinformationen som ni får innan avfärd finns några förslag på utflykter att göra.

Dag 4 (4 juli) – Via trollstigen över bergsmassiven till Valldal

Transport från Åndalsnes till Valldal i EL-minibuss. Vägsträckan är minst sagt spektakulär och går både i djupa dalar insprängda mellan branta fjällväggar och över kalfjäll. Vi kör uppför den berömda Trollstigen och stannar på toppen för en kort vandring och äter matpaket på toppen. Längs vägen stannar vi också vid Gudbrandsjuvet där älven Valldölan forsar genom en djup ravin.

Väl framme checkar vi in i Valldal Fjord Lodge i mysiga Valldal och avnjuter en god middag tillsammans.

Dag 5 (5 juli) – På egen hand eller kajaktur (aktivitetspaketet, tillval) och fjordtur i elbåt (tillval)

Mysiga Valldal ligger insprängt mellan Geirangerfjordområdets världsarv och Reinheimen Nationalpark. Dalgången har ett mycket milt klimat, vilket gör att det på sommaren odlas mycket frukt och grönt som finns till försäljning av lokala bönder. För de som valt till Aktivitetspaketet blir det en 3 h kajaktur i nybörjartempo i fjorden in mot vackra Tafjord. Tumlare och havsörn är ingen ovanlig syn. På eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en guidad elbåtsstur mot Tafjord, med besök på en lokal fiskeodling (tillval). För övriga är det aktiviteter på egen hand. 


Dag 6 (6 juli) – På egen hand eller elcykel & hike (aktivitetspaketet, tillval)

På egen hand eller elcykel + vandring

För de som valt till vårt aktivitetspaket blir det på eftermiddagen en 3-timmarstur med el-cykel och vandring upp längs fjället till en fantastisk utsiktspunkt över fjord, fjäll och Valldal. För övriga en dag på egen hand. Varför inte ta den lokala bussen till Ålesund, känd för sitt vackra läge vid Atlanten och hus i Jugendstil, eller en kryssning från Stranda in i Geirangerfjorden? Det finns en uppsjö av aktiviteter att göra, men givetvis kan man också koppla av med en god bok och en kopp kaffe på något mysigt fik med utsikt över fjorden och fjällmassiven.

På seneftermiddagen reser vi med el-minibuss tillbaka till Åndalsnes för avslutningsmiddag och övernattning på Grand Hotel Bellevue. 

Dag 7 (7 juli) – Återresa hemåt

Efter en innehållsrik resa avgår tåget från Åndalsnes på morgonen. Vi färdas åter längs Raumabanen till Dombås, och efter byte i Dombås ankomst i Oslo kl. 14:48, i tid för anslutningar till Sverige. Tågtider är preliminära, så boka anslutningsresa med god marginal!

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!