fbpx

Mäktiga fjäll ramar in den vackra Abiskodalen med sina fina fjällängar, vackra forsar och Skandinaviens största fjällsjö. Här finner vi fjällbjörksklädda dalar och det vackra och lättillgängliga fjället Njullá, mest känt för sin blomsterrikedom. I den storslagna Gearggevaggi ligger den mäktiga Trollsjön med Sveriges största siktdjup, och i den inbjudande miljön i Abisko nationalpark flyter Abiskojåkka genom dalgången. Närmast turiststationen forsar den fram genom en vacker ravin.

Hit går Stockholms naturskyddsförenings kunskaps- & vandringsresa som arrangeras i samarbete med oss på Nationalparksresor. Följ med och upplev vida vidder, dramatiska vattenfall och solnedgångar i Björkliden när vi vandrar i den omväxlande fjällmiljön med erfaren guidning. Färdledare är Per Bengtson, biolog med stor passion för fjällets växter och djur. På denna resa visar han några av sina pärlor i fjällvärlden. Välkommen att följa med!
Foto: Lapland resorts AB, Victor Daggberg

3 anledningar att följa med till Abiskofjällen

Huvudledare på resan är Per Bengtson, erfaren biolog och professionell naturvägledare. Foto: Per Bengtson

1 Besök Sveriges kanske mest kända fjällområde

Få ställen i Sverige har så storslaget landskap och så fin vandring som Björkliden och Abisko. Här får vi vandra i den fjällbjörksklädda Abiskodalen och upptäcka den mäktiga kanjonen, på det blomsterrika fjället Njulla. I Gearggevaggi upptäcker vi Trollsjön och vandrar bland mäktiga flyttblock som isen lämnade efter sig.

Trollsjön, en fantastisk sjö i högfjällsmiljö, med Sveriges största siktdjup. Foto: Lapland Resorts AB, Andreas Cederlund

2 Vandringsresa med kunskapsfokus och kvalificerad färdledning

Naturen i Björkliden och Abisko med omgivande fjäll har mycket att erbjuda för den naturintresserade. Under resans gång berättar våra kvalificerade färdledare mer om områdets flora, fauna och geologi. Vi besöker Abisko naturvetenskapliga forskningsstation där det berättas mer om den högaktuella klimatforskning som bedrivs där. Ciceron för besöket är stationens föreståndare Keith Larsson. Konstinstallationen Sensing the Arctic och Naturum är också väl värda ett besök.


Hotell Fjället med utsikt mot Lapporten, en av Sveriges mest ikoniska fjällvyer. Foto: Lapland resorts AB, Victor Daggberg

3 Klimatsmart resa med bekvämt boende

För att göra resans klimatavtryck lågt sker resan med nattåg och på plats nyttjar vi kollektiva färdmedel i så stor utsträckning som möjligt. Vi bor bekvämt med hotellstandard i Björkliden och på Abisko fjällstation och njuter av god mat. På lördagen får vi möjlighet till ett vedeldat bastubad i Torneträsk, då vi har bokat bastun hela kvällen för vårt sällskap.


Resfakta

Tid: 14-19 augusti 2024

Deltagarantal: 15-24 personer

Priser

Del i dubbelrum 14 500 kr

Enkelrumstillägg 1900 kr

Givetvis går det bra att boka del i dubbelrum även som soloresenär, om man kan tänka sig att dela rum med en annan medlem i föreningen.

Allt detta ingår

  • Nattåg T&R Stockholm Björkliden/Abisko i liggvagnskupé
  • 3 övernattningar på hotell inkl. frukost
  • 2-rätters måltider samt lunch/matpaket under vandringsdagarna
  • Kvalificerade färdledare och guider som leder vandringarna.
  • Guidat besök på Abisko Naturvetenskapliga station
  • Vedeldat bastubad i Torneträsk
  • Skriftlig deltagarinformation

Tillkommer: Mat under tågresan, transporter med lokaltrafik till-från vissa vandringar, alkoholhaltiga drycker

Möjliga tillval: Enkelrumstillägg, uppgradering till sovvagn på nattåget (tillval sker i nästa bokningssteg)

Resan arrangeras för Stockholms Naturskyddsförenings medlemmar. Om du vill ta med dig en icke-medlem går det givetvis bra, men då till ett kostnadstillägg om 800 kr per icke-medlem.

Om vandringarna

Vandringarna under denna resa är lätta till medelsvåra. Terrängen varierar mellan lågterräng och högfjällsterräng, och kan bitvis vara lite knepig med stigningar, stenar och rötter. Vid något tillfälle vandrar vi i stiglös terräng. På vandringarna får vi se några av de vackraste och mest unika platserna i Abiskofjällen, och för den som är intresserad berättar Per gärna mer om naturen under vandringens gång. För att delta på vandringarna bör man ha hyfsad kondition och klara av att gå 10-12 km med sammanlagd stigning på ca 200-300 meter. Vandringsstavar kan vara skönt att ha med sig för lite extra stabilitet. Vi vandrar i lugnt tempo och stannar ofta för att njuta av naturen vi vandrar genom. Är du osäker på om du klarar av vandringarna? Hör av dig så kan vi ge råd!

Om klimatsmart resande

Nationalparksresor designar alla upplevelser för att minimera klimatavtrycket och främja det lokala resmålet. Resor sker med tåg eller klimatsmart buss, och vi eftersträvar ekologisk och närodlad mat på resmålen vi besöker.  Du kan läsa mer om vårt hållbarhetsarbete genom att klicka här.

Om vår huvudguide Per Bengtson

Huvudledare på resan är Per Bengtson som är biolog och professionell naturvägledare. Han har tidigare arbetat som biolog på Naturskyddsföreningen. Per är en ofta anlitad naturguide och föreläsare. Kanske har du sett honom i någon morgonsoffa i TV? Vid vandringarna kommer även en lokal guide anlitas om gruppen blir lite större.

Tågresan – en del av upplevelsen

Tågresan är en del av upplevelsen. Vi kommer passera många fina platser och sträckan Kiruna-Björkliden anses som Sveriges finaste tågsträcka. Under resan blir det någon tävling, socialt umgänge mm. På tågsträckan till Abisko får vi ta del av områdets historia och natur från tågfönstret. Järnvägen passerar både stora gammelskogar och industrilandskapet i Kiruna. Kanske blir det ett stopp i Nattavaara där vi får sträcka på benen. Vi möts av storslagna vyer när vi färdas längs med Torne träsk. Deltagarna kommer bo i vår sovvagn eller i en liggvagn. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags.

Liggvagn (ingår)

Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta bekvämt. Bäddutrustningen består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korridoren.

Sovvagn, och dubbelkupé i sovvagn (tillval i bokningen)

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V och handfat finns i kupén. Toaletter samt dusch är placerade i korridoren. Reser ni två går det även att lägga till egen dubbelkupé. Då får ni en egen sovkupé för två personer som ni har för en själva.

Program dag för dag

Här nedan ser du en preliminär resplan för resan. Den är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen.

Dag 1 avresa

Nattåget avgår kl. 18 från Stockholms central och vi påbörjar vår resa norrut!


Dag 2 Ankomst i Abisko, vandring på fjället Njulla

Ankomst till Abisko. Vi äter lunch på Abisko fjällstation.

Välkomna och introduktion

Vandring på blomsterfjället Njulla. Eftermiddagstur. Vandring till linbanan som tar oss upp på Njulla och en fantastisk vy över området. Vandring från linbanestationen till toppen, (260 m stigning, 2 km). Mycket rik fjällflora med fjällsippa, lapsk alpros och andra karaktärsarter.  

Buss till Björkliden, (10 minuter) där vi inkvarterar oss.

Middag på hotell Fjället i Björkliden.

Dag 3 Gearggevaggi och Trollsjön

Efter frukost på hotell fjället ordnar vi medhavd matsäck för dagens tur. Vi åker till Vassijaure järnvägsstation, som ståtar på kalfjället. Därifrån vandrar vi till Trollsjön, som ligger längst in i den storslagna Gearggevaggi. Trollsjöns blåskimrande vatten har Sveriges största siktdjup. Där äter vi medhavd matsäck. Vandringen tillbaka går längs andra sidan av dalen. En lättvandrad led, mellan enorma flyttblock. Sammanlagt 12 km och en stigning på 300 m.

Vi tar bussen tillbaka till middagen på hotell Fjället i Björkliden.

Dag 4 Fjälltur kring Björkliden

Fjälltur kring Björkliden. Vi har flera fantastiska vandringar att välja mellan denna dag, antingen besöker vi den fina toppen ovanför Björkliden med utsikt mot Vadvetjåkka nationalpark. Geologin och vattenfallen här är värda en omväg. Alternativt vandrar vi via Kratersjön till Tornehamn – en säregen plats med spännande historia och tar sedan rallarleden tillbaka till Björkliden. Ca 10 km , 300 höjdmeter.

Middag i Abisko turiststation. Vi tar bussen till Abisko där vi inkvarterar oss på fina Abisko turiststation och äter middag i matsalen.

Efter middagen kan den som vill basta och ett dopp i Torneträsk. Vedbastun ligger vackert vid stranden, med utsikt mot Lapporten. Vi har bokat bastun hela kvällen för vårt sällskap.

Dag 5 Abisko nationalpark och Abisko naturvetenskapliga station

Polarforskningsstationen. Vi får en inblick i den viktiga klimatforskningen som sker vid forskningsstationen där man undersöker klimatförändringarnas påverkan på tundralandskapet. Det är en speciell upplevelse att se och uppleva permafrosten. Ciceron är stationens föreståndare, klimatforskaren Keith Larson.

Lunch i Abisko turiststation

Upptäcksfärd i Abisko nationalpark. Vi går på egen hand längs fina stigar kring Abiskojokkas dramatiska kanyon, där det strömmande blå vattnet har slipat jättegrytor och speciella mönster i de marmorerade klipporna. Vid utloppet i Torneträsk finns ett fågelskyddsområde med sandrevlar. Missa inte att besöka Abisko naturum.

Vid 16:00 tar vi tåget söderut, många upplevelser rikare.

Dag 6 Åter i Stockholm

Tåget ankommer Stockholm ca kl 10 på måndagen och resan är slut för denna gång!

Program dag för dag

Dag 1 Avresa

Nattåget avgår kl. 18 från Stockholms central och vi påbörjar vår resa norrut!

Dag 2 Ankomst i Abisko, vandring på fjället Njulla

Ankomst till Abisko. Vi äter lunch på Abisko fjällstation.

Välkomna och introduktion

Vandring på blomsterfjället Njulla. Eftermiddagstur. Vandring till linbanan som tar oss upp på Njulla och en fantastisk vy över området. Vandring från linbanestationen till toppen, (260 m stigning, 2 km). Mycket rik fjällflora med fjällsippa, lapsk alpros och andra karaktärsarter. 

Buss till Björkliden, (10 minuter)  där vi inkvarterar oss.

Middag på hotell Fjället i Björkliden.


Dag 3 Gearggevaggi och Trollsjön

Efter frukost på hotell fjället ordnar vi medhavd matsäck för dagens tur. Vi åker till Vassijaure järnvägsstation, som ståtar på kalfjället. Därifrån vandrar vi till Trollsjön, som ligger längst in i den storslagna Gearggevaggi. Trollsjöns blåskimrande vatten har Sveriges största siktdjup. Där äter vi medhavd matsäck. Vandringen tillbaka går längs andra sidan av dalen. En lättvandrad led, mellan enorma flyttblock. Sammanlagt 12 km och en stigning på 300 m.

Vi tar bussen tillbaka till middagen på hotell Fjället i Björkliden.


Dag 4 Fjälltur kring Björkliden

Fjälltur kring Björkliden. Vi har flera fantastiska vandringar att välja mellan denna dag, antingen besöker vi den fina toppen ovanför Björkliden med utsikt mot Vadvetjåkka nationalpark. Geologin och vattenfallen här är värda en omväg. Alternativt vandrar vi via Kratersjön till Tornehamn – en säregen plats med spännande historia och tar sedan rallarleden tillbaka till Björkliden. Ca 10 km , 300 höjdmeter.

Middag i Abisko turiststation. Vi tar bussen till Abisko där vi inkvarterar oss på fina Abisko turiststation och äter middag i matsalen.

Efter middagen kan den som vill basta och ett dopp i Torneträsk. Vedbastun ligger vackert vid stranden, med utsikt mot Lapporten. Vi har bokat bastun hela kvällen för vårt sällskap.

Dag 5 Abisko nationalpark och Abisko naturvetenskapliga station

Polarforskningsstationen. Vi får en inblick i den viktiga klimatforskningen som sker vid forskningsstationen där man undersöker klimatförändringarnas påverkan på tundralandskapet. Det är en speciell upplevelse att se och uppleva permafrosten. Ciceron är stationens föreståndare, klimatforskaren Keith Larson.

Lunch i Abisko turiststation

Upptäcksfärd i Abisko nationalpark. Vi går på egen hand längs fina stigar kring Abiskojokkas dramatiska kanyon, där det strömmande blå vattnet har slipat jättegrytor och speciella mönster i de marmorerade klipporna. Vid utloppet i Torneträsk finns ett fågelskyddsområde med sandrevlar. Missa inte att besöka Abisko naturum.

Vid 16:00 tar vi tåget söderut, många upplevelser rikare.


Dag 6 Åter i Stockholm

Tåget ankommer Stockholm ca kl 10 på måndagen och resan är slut för denna gång!

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!