fbpx

Sverige har ett otal fina naturområden, de flesta relativt okända. Inspirerande information om våra nationalparker hittar du här. Under 2018 fick vi vår 30:e vid sjön Åsnen i Småland. Nästa på tur är Bästeträsk/Ojnareskogen på norra Gotland samt Nämdöskärgården utanför Stockholm.

Naturkartan

På senare år har såväl Länsstyrelser som kommuner gjort stora framsteg när det gäller att informera om sina respektive ansvarsområden. Leta på deras hemsidor eller besök Naturkartan som många använder för att informera om naturområden

Våra Världsarv

Vi har också 15 världsarv väl värda att besöka. De flesta är kulturarv, men några är både natur- och kulturarv. Du kan läsa  om dem här.

Våra grannländer

Norge och Finland har ett otal fina naturområden nästan helt okända för svenskar. På www.ut.no hittar du kartor och annan bra info om Norge. Till finsk natur hittar du på www.utinaturen.fi

Vandringstips

Att vandra över klipporna i Bohuslän har inte så många gjort än. Det finns många naturreservat att välja på. Foto Roger Borgelid

De flesta landskap har sin “egen” led där du kan vandra kortare eller längre sträckor. Skåneleden har flera olika delar. Ett förslag är att möta våren i Skåne genom att ta nattåget norrifrån till Helsingborg. Därifrån kan du göra en tredagars vandring norrut utefter Öresund förbi bland annat Sofiero slott till Kullen. Flera olika typer av logi hittar du efter vägen. Buss tillbaka till Helsingborg och nattåget hem. Ett alternativ är att i stället gå leden söderut från Helsingborg och att avsluta med båt från Landskrona till ön Ven i Öresund. Eller vandra på Österlen från Brösarp förbi Kivik och Stenshuvud nationalpark till Simrishamn eller ännu längre söderut.

I Stockholmstrakten finns till exempel Sörmlandsleden, Roslagsleden och Upplandsleden, alla med många olika vandringsalternativ. För dagsvandringar hittar du 26  olika alternativ här, ofta utefter vattnet in mot stan. Kollektivtrafik finns oftast i närheten och matställen brukar inte heller vara så svåra hitta.

STF, Svenska Turistföreningen, har på senare år samlat många av vandringslederna under rubriken Signaturleder.

Varför vandra?

Att vandra är det enklaste sättet att komma riktigt nära naturen. Känna dofterna. Höra ljuden. Till fots finns tid för samtal och att låta tankarna flöda fritt. Så enkelt att stanna upp och bara njuta, precis här och nu, av en vacker utsikt, en orkidé i gräset eller för ett dopp i en sjö. Med Nationalparksresor går du i din egen takt och där du själv vill, för dig själv eller med några reskamrater. 

Använd vår krysslista med Sveriges nationalparker!

Nationalparksresor har skapat en krysslista där du kan skriva in när och hur du besökte nationalparkerna, världsarven eller speciella naturreservat såsom Tåkern, Stora Karlsö eller Hornborgasjön. Kontakta oss så skickar vi den till dig som PDF.

Sociala medier

Naturligtvis hittar du en massa tips om vandringar på nätet. En av de bästa platserna är Vandringsleder i Sverige på Facebook. Du kan också följa oss på facebook för att få uppdateringar om våra kommande resor. 

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!