Om Nationalparksresor

Stora upplevelser, små strapatser

Skandinavien har många alltför sällan besökta naturskatter. Många är förvånansvärt okända och ofta är de svåra att nå utan egen transport. Med Nationalparksresor upptäcker du pärlorna. Resorna görs oftast i klimatsmart buss eller med tåg med kvalificerad färdledning och andra naturintresserade. Vi bor och äter på enkla hotell och vandrarhem med atmosfär. Vistelsen i naturen sker på egen hand eller på strövtåg tillsammans med vår färdledare. Förutom storslagen natur och nya insikter kan du räkna med bra mat, kunniga guider, sköna sängar och varm omtanke.

Tomas Bergenfeldt


Nationalparksresor började sin verksamhet 2018, men är en del av Ekoäventyr AB som har arbetat med ekoturism och friluftsliv i närmare 30 år. Ägare och VD är Tomas Bergenfeldt. Tomas har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att skapa naturnära upplevelser med lokal förankring världen över. Redan 1984 grundade han Äventyrsresor AB och introducerade därmed själva begreppet ”äventyrsresor” i Sverige, en okänd företeelse dessförinnan. Äventyrsresor introducerade även begreppet ekoturism i Sverige, var först med ballongflygning över Stockholm liksom med att arrangera kommersiella kajakturer i skärgården. Efter att ha varit delaktig i Äventyrsresor i över två decennier grundade Tomas Stockholm Adventures som bland annat hjälper gästande besökare att upptäcka Stockholm från cykelsadeln och skärgården i kajak eller segelbåt. Nu är det dock Nationalparksresor för hela slanten - klimatsmarta resor främst arrangerade för de som bor i Sverige. Från 2022 marknadsförs resorna i nära samarbete med Tomas ursprungliga företag, Äventyrsresor.

Våra färdledare

HÅLLBART OCH LOKALT FÖRANKRAT 

Nationalparksresor arrangerar resor till några av Skandinaviens allra finaste naturområden. Vi är måna om en hållbar turismutveckling som bygger på ett medvetet ekologiskt och ekonomiskt tankesätt med lokal förankring. Det ger också roligare och mer innehållsrika upplevelser. På våra resmål samarbetar vi alltid med lokala företag och entreprenörer.

   Vi reser klimatsmart, oftast med buss som körs på 100 % förnybart bränsle, så kallat HVO, och med bussar som är miljöcertifierade enligt ISO 14001. När det är möjligt använder vi naturligtvis även tåg. Maten som ingår är oftast ekologisk och/eller lokalproducerad samt är så lite klimatpåverkande som möjligt. 

Bra att veta


Vem kan följa med?

Våra äventyr är till för alla som vill upptäcka och njuta av fin natur i Sverige, med betoning på områden som är lite okända eller svåra att nå utan egen transport. Du behöver absolut inte vara atlet för att följa med men du måste gilla att röra på dig. Inga krav på förkunskaper finns. Många av våra deltagare reser själva - alla har inte kompisar som gillar den här typen av resor. Reser du själv finns god chans att vi kan hitta någon annan resenär åt dig att dela rum med. God mat, bekväm logi och gästfria värdar ingår alltid. 


Preliminär resplan

Vi har alltid en resplan att utgå ifrån men ibland finns möjligheter att improvisera. Kanske färdledaren fått nys om att en speciell fågel synts till, att en orkidé blommar just då eller att färdledaren har speciella kunskaper om ett fint område som hen vill visa för deltagarna. Resplanerna är därför preliminära. Vi uppmuntrar färdledarna att ta egna initiativ som kan göra resan ännu mer innehållsrik och intressant.  


Bussar

Våra bussar uppfyller de senaste miljökraven och är utrustade med säkerhetsbälten. Givetvis är våra bussar rökfria, utrustade med luftkonditionering och toalett.


Boende

Boendet är en viktig del av resan. Vi väljer våra vandrarhem/hotell och andra boenden med omsorg när det gäller läge, mat och service. Oftast prioriterar vi just läget, nära fin natur. På många ställen är det skillnader mellan rumsstorlek, utrustning och utsikt. 

Del i dubbelrum är grundstandard på våra resor, men ofta inte med toalett på rummet. På flera resmål finns möjlighet att boka tre- eller fyrbäddsrum.  Detta medger normalt inte prisreducering. Detaljer om detta framgår på respektive resa. I flerbäddsrummen kan förekomma att män och kvinnor delar rum.

Resenär som reser ensam placeras i rum med annan resenär, men kan betala extra för att erhålla enkelrum. Vissa övernattningsställen har endast ett fåtal enkelrum.


Lunch/matsäck

På våra resor prioriterar vi att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Ofta äts lunchen i form av matsäck/picknick vilken du har möjlighet att göra vid frukosten varje dag. Avresedagen ber vi dig dock oftast att ta med egen matsäck. 

Ta med vattenflaska, kåsa/mugg samt termos för varm dryck. För att minska engångsartiklar kommer vi allt oftare också be dig ta med egen tallrik och bestick, men vad som gäller för din resa får du besked om i god tid innan avresa. Om du gillar Varma koppen eller annan specialdryck ber vi att du tar med det själv.


Resegaranti

Nationalparksresor/Ekoäventyr AB har ställt den lagstadgade resegarantin till Kammarkollegiet och följer de allmänna villkor för paketresor som gemensamt tagits fram av Konsumentverket och nätverket Svensk Turism. Villkoren bygger på paketreselagen.


Privata grupper och företag

Nationalparksresor är specialister på resor med kvalificerad färdledning till fin natur i Sverige, med betoning på naturskyddade områden. Vi ordnar också resor för privata grupper eller företag. Det kan vara i storslagen fjällnatur, i någon av våra unika skärgårdar, i utkanten av Stockholm eller var som helst däremellan. Vi arrangerar inte event och jippon eller upplevelser där huvudattraktionen är motordriven – det kan andra bättre än vi. Kontakta oss gärna för att diskutera dina behov!

tomas@nationalparksresor.se