fbpx

Det här blir minnesvärda vandringar över några av Bohusläns mest storslagna områden med sina finslipade klippor och ljunghedar, oftast med havet som bakgrund. Här finns rikligt med spår av inlandsisen i form av glaciala skulpturer som rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Dalsland erbjuder i Tresticklan nationalpark tjäderskog och milsvida sjöar med tystnad och fågelsång. Resan innehåller även ett av våra 15 världsarv, hällristningarna i Tanum. Vi vandrar med erfarna färdledare, reser i klimatsmart buss, bor bra och äter gott.

BOKNINGEN TILL RESAN ÖPPNAS 5 JANUARI KL. 12.00 (lunch). 

Klockan 12 den 5 januari uppdaterar vi denna sida med “Boka här”-knappar, som du kan klicka på för att boka direkt online. Om du behöver manuell hjälp med bokningen, skicka ett e-postmeddelande till jakob@nationalparksresor.se efter det att bokningen öppnat, så ser vi till att hantera er i turordning. Platserna på resan bjuds ut enligt devisen “först till kvarn”. 

Om du har frågor kring resan eller bokning går det bra att kontakta jakob@nationalparksresor.se.

Några av våra vandringsplatser

Kockholmen

Kockholmen är en del av Kosterhavets nationalpark. Vi vandrar genom tallskog och över klapperstensfält. Hällmarker, jättegrytor, porfyrgång och andra spår från istiden får du se när du efter vandring genom tall, bok och ekskog kommer fram till kustlinjen, som också bjuder på fin utsikt över Kosterhavet. Halvön är geologiskt intressant med vidsträckta klapperstensfält, inbjudande sand- och klippstränder och intressant flora. Här finns också en rombporfyrgång som är 8 m bred. Ett 10-tal jättegrytor finns på södra Kockholmen.

Ejgdesjön vid gränsen till Norge

Vi vandrar längs den vackra Ejgdesjön och passerar två kulturellt intressanta Riksrösen vid norska gränsen samt en övergiven by där resandefolket bodde långt inne i skogen. Ansluter sedan till Bohusleden som tar oss tillbaka till utgångspunkten

Väderöarna

Väderöarna ligger för sig själva en dryg mil från fastlandet och består av några hundra öar, klippholmar och skär. Här finns en av Bohusläns största sälkolonier. Det annorlunda klimatet ger en spännande kombination av frodig grönska och karg utsatthet. Ornitologer, sportfiskare, dykare och andra naturintresserade har mycket att upptäcka på ögruppen, både över och under havsytan. Här finns en naturstig, värdshus och en fyrplats. Det är många öar och vikar, men det går inte att göra några längre vandringar här. Man åker hit för den storartade naturupplevelsen.

Tanums världsarv

Tanums världsarv: I Tanum har människor från bronsåldern huggit in tusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på Unesco:s Världsarvslista. På Världsarvsleden tar man sig till tre olika platser med spännande hällristningar: Lövåsen med sin shaman, Gerumhällen med slänggungan och Sotetorp med skepp med människor som slår bakåtvolter. 

Tresticklans nationalpark

Tresticklans Nationalpark är en av södra Sveriges vackraste nationalparker och utgör det största väglösa och obebyggda skogsområdet i södra Sverige. Här upplever du de orörda skogarna och alla vackra sjöar och tjärnar. Fina, markerade leder går genom området

Ramsvikslandet

Ramsvikslandet är fyllt av vacker natur, vidsträckta klippor och fantastisk utsikt över västerhavet. Klippornas rike bjuder in till härliga vandringsupplevelser. Klipporna är finslipade av inlandsisen med jättegrytor, rundhällar och isräfflor. Här finns flera fina vandringsleder vilka tillåter långa vandringar.


Resfakta

Tid: 25-31 maj 2025

Deltagarantal: 30-40

Priser

Del i dubbelrum i hotellrum 16 300 kr

Del i vandrarhemsrum 14 900 kr

Enkelrumstillägg 1400 kr

Givetvis går det bra att boka del i dubbelrum även som soloresenär, om man kan tänka sig att dela rum med en annan medlem i föreningen.

Allt detta ingår

  • Besök i de olika naturområdena
  • Lokala färdledare som leder vandringarna
  • Transporter i klimatsmart buss och båt
  • 6 nätters logi på hotell eller vandrarhem
  • Frukost, 2-rättersmiddagar, picknickluncher
  • Utförlig deltagarinformation

Tillkommer: Lunch under bussresan dag 1 och 7, alkoholhaltiga drycker, lunch på Väderöarna (ca 200 kr)

Möjliga tillval: Enkelrumstillägg (+1400 kr), enrumslägenhet med egen WC/badrum i Dals-Ed (+900 kr), se mer information under boendealternativ.

Resan arrangeras för föreningens medlemmar, och det går givetvis bra att bli medlem om du inte redan är det. Anmäl dig till resan så återkommer föreningen med mer information om medlemskapet.

BOKNINGEN TILL RESAN ÖPPNAS 5 JANUARI KL. 12.00 (lunch). 

Om du har frågor kring resan eller bokning går det bra att kontakta jakob@nationalparksresor.se.


Om vår huvudguide Håkan Sönnermo

Håkan Sönnermo är vår huvudansvarige i Bohuslän/Dalsland. Han tillbringar större delen av sin tid i naturen med olika aktiviteter. Skogslärare i grunden och undervisar i naturkunskap, skogsämnen och friluftsliv. Född och uppväxt i Dalsland som han känner mycket väl, och bor nu i norra Bohuslän.

Om vandringarna

Varje dag erbjuds en mer krävande och en mindre krävande vandring, båda ledarledda. Med hjälp av vår klimatsmarta buss tar vi oss ut till olika startplatser och när vi vandrat klart väntar bussen på oss för återtransport. Det innebär att vi kan vandra sträckor som är logistiskt svåra att få till på egen hand. Terrängen varierar, och kan bitvis vara lite knepig med stigningar, stenar och rötter. Ibland vandrar vi i klipplandskap och vid något tillfälle i stiglös terräng. På vandringarna får vi se några av de vackraste och mest unika platserna i Bohuslän och Dalsland. För den som är intresserad berättar Håkan och hans hjälpledare gärna mer om natur, geologi, historia och kultur under vandringens gång.

Om klimatsmart resande

Nationalparksresor designar alla upplevelser för att minimera klimatavtrycket och främja det lokala resmålet. Resor sker med tåg eller klimatsmart buss, och vi eftersträvar ekologisk och närodlad mat på resmålen vi besöker.

Nationalparksresor samarbetar i södra Sverige med Klippans Buss som är ett lokalt företag och som kör sina moderna bussar nästan helt på biobaserat bränsle, s k HVO. De har också flera certifieringar för miljö, kvalitet m m.

Om våra boendealternativ

Vi bor i Grebbestad de fösta fyra nätterna och gör utflykter därifrån. Här bor de flesta i dubbelrum med toa och dusch på hotell bokat bara för MLV. Några kommer att bo strax intill i bekväma stugor, men av lite olika modell. För de som vill ha ett enklare alternativ finns också några vandrarhemsrum med våningssängar och toalett i korridoren. I vandrarhemsrummen bor man 2 personer, där båda kan bo i undersängar.

I Dals-Ed bor vi ett lägenhetshotell där de flesta lägenheterna har två sovrum och gemensamt vardagsrum och badrum. Här finns inga vandrarhemsrum, utan alla bor med hotellstandard. Mot tilläggskostnad kan man få lägenheter med bara ett sovrum. Alla boenden inkluderar lakan och städning. 

Middagarna är 2-rätters och intas på hotellet. De består av en stor del grönt, gärna med fisk. Vi strävar efter att använda Världsnaturfondens certifiering av miljösmarta måltider, One Planet Plate. Lunchen får vi som paket eller gör själva vid frukosten och äter som picknick ute i naturen.

Givetvis går det bra att boka del i dubbelrum även som soloresenär, om man kan tänka sig att dela rum med en annan medlem.


Program dag för dag

Här nedan ser du ett preliminär resplan för resan. Den är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen.

Dag 1. Skåne till Ejgdesjön och Grebbestad

Buss från Malmö via Lund till Tanumshede där vi äter lunch. Därefter åker vi till gränstrakterna mot Norge. Vi vandrar längs den vackra Ejgdesjön och passerar två kulturellt intressanta Riksrösen vid norska gränsen samt en övergiven by där resandefolket bodde långt inne i skogen. Ansluter sedan till Bohusleden som tar oss tillbaka till utgångspunkten. Övernattning och middag Grebbestad.

Vandring 2-5 km. Buss 5,5 tim.


Dag 2. Tjurpannan och Stenhuggarleden

Vandring i Tjurpannans naturreservat norr om Grebbestad. Vandringen går i ett exponerat skärgårdslandskap och guiderna berättar lite mer om den speciella flora, fauna och geologi som finns i området. Eftermiddagen vandring på stenhuggarleden i Sannäs. Under stenhuggeriepoken var här liv och rörelse året om men nu är det flesta husen bebodda enbart sommartid. Trots att det fågelvägen bara är några km från Tjurpannan är naturen här mycket mer skogrik.

Vandring 9-12 km, buss 25 min.


Dag 3. Båttur till Väderöarna

Trots namnet är Storön inte så stor, med max 2 km vandring. Avresa från hamnen i Grebbestad. Lunch på värdshuset (ingår ej) eller egen matsäck.

Om vädret skulle vara dåligt finns vissa möjligheter att byta dag på denna tur.

Båt 2 tim, vandring 1,5 tim.


Dag 4. Kockholmen och Kosterhavets nationalpark

På Kockholmen, en del av Kosterhavets nationalpark, vandring genom tall, bok och ekskog fram till kustlinjen. Här njuter vi av närheten till havet och ett rikt växt och djurliv. På eftermiddagen vandring på Världsarvsleden och besök på Tanums världsarv.

Övernattning och middag Grebbestad.

Vandring 10-14 km. Buss 1 tim.


Dag 5. Ramsvikslandet och Hunnebostrand

Vandring med start och mål på samma plats, Haby bukt. Om tiden medger kort vandring på hemvägen i Hunnebo klovor, dramatiska klippor strax ovanför Hunnebostrand. Därifrån med bussen direkt till Dals-Ed där vi övernattar två nätter.

Vandring 7-15 km. Buss 2 tim


Dag 6. Tresticklan nationalpark

Vandring i Tresticklans Nationalpark, södra Sveriges största orörda skogsområde, sammankopplad med Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Här vandrar vi i orörda skogar och möter en mängd sjöar och tjärnar.

Vandring 7-20 km. Buss 1 tim


Dag 7. Dals-Ed -Skåne

Buss tillbaka mot Malmö med möjligt besök i något av de fina naturområdena utefter vägen. Lunchpicknick.

Buss 5,5 timmar

BOKNINGEN TILL RESAN ÖPPNAS 5 JANUARI KL. 12.00 (lunch). 

Klockan 12 den 5 januari uppdaterar vi denna sida med “Boka här”-knappar, som du kan klicka på för att boka direkt online. Om du behöver manuell hjälp med bokningen, skicka ett e-postmeddelande till jakob@nationalparksresor.se efter det att bokningen öppnat, så ser vi till att hantera er i turordning. Platserna på resan bjuds ut enligt devisen “först till kvarn”.

Om du har frågor kring resan eller bokning går det bra att kontakta jakob@nationalparksresor.se.

Program dag för dag

Dag 1. Skåne till Ejgdesjön och Grebbestad

Buss från Malmö via Lund till Tanumshede där vi äter lunch. Därefter åker vi till gränstrakterna mot Norge. Vi vandrar längs den vackra Ejgdesjön och passerar två kulturellt intressanta Riksrösen vid norska gränsen samt en övergiven by där resandefolket bodde långt inne i skogen. Ansluter sedan till Bohusleden som tar oss tillbaka till utgångspunkten. Övernattning och middag Grebbestad.

Vandring 2-5 km. Buss 5,5 tim.

Dag 2. Tjurpannan och Stenhuggarleden

Vandring i Tjurpannans naturreservat norr om Grebbestad. Vandringen går i ett exponerat skärgårdslandskap och guiderna berättar lite mer om den speciella flora, fauna och geologi som finns i området. Eftermiddagen vandring på stenhuggarleden i Sannäs. Under stenhuggeriepoken var här liv och rörelse året om men nu är det flesta husen bebodda enbart sommartid. Trots att det fågelvägen bara är några km från Tjurpannan är naturen här mycket mer skogrik.

Vandring 9-12 km, buss 25 min.


Dag 3. Båttur till Väderöarna

Trots namnet är Storön inte så stor, med max 2 km vandring. Avresa från hamnen i Grebbestad. Lunch på värdshuset (ingår ej) eller egen matsäck.

Om vädret skulle vara dåligt finns vissa möjligheter att byta dag på denna tur.

Båt 2 tim, vandring 1,5 tim.


Dag 4. Kockholmen och Kosterhavets nationalpark

På Kockholmen, en del av Kosterhavets nationalpark, vandring genom tall, bok och ekskog fram till kustlinjen. Här njuter vi av närheten till havet och ett rikt växt och djurliv. På eftermiddagen vandring på Världsarvsleden och besök på Tanums världsarv.

Övernattning och middag Grebbestad.

Vandring 10-14 km. Buss 1 tim.

Dag 5. Ramsvikslandet och Hunnebostrand

Vandring med start och mål på samma plats, Haby bukt. Om tiden medger kort vandring på hemvägen i Hunnebo klovor, dramatiska klippor strax ovanför Hunnebostrand. Därifrån med bussen direkt till Dals-Ed där vi övernattar två nätter.

Vandring 7-15 km. Buss 2 tim


Dag 6. Tresticklan nationalpark

Vandring i Tresticklans Nationalpark, södra Sveriges största orörda skogsområde, sammankopplad med Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Här vandrar vi i orörda skogar och möter en mängd sjöar och tjärnar.

Vandring 7-20 km. Buss 1 tim


Dag 7. Dals-Ed till Skåne

Buss tillbaka mot Malmö med möjligt besök i något av de fina naturområdena utefter vägen. Lunchpicknick.

Buss 5,5 timmar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!