fbpx

Upplev några av de finaste områdena som världsarvet Höga kusten har att erbjuda på denna vandringsresa med tema natur & kultur. Höga kustens natur är på många sätt unik i sitt slag i Sverige, med kala kalottberg, djupa bergsskrevor, spektakulär havskust och bedövande vacker gammelskog. Det är också en plats där människor bott och verkat genom århundradena och lämnat efter sig kulturskatter för kommande generationer att upptäcka och vårda. På denna resa som går till hjärtat av världsarvet, besöker vi i liten grupp några av de mest ikoniska och vackra platser som Höga kusten har att erbjuda, och vi hinner också med ett par okända pärlor. Vi vandrar i lugnt tempo ca 5-10 km varje dag i lätt till medelsvår terräng, och under färdens gång får vi ta in den makalösa naturen vid utsiktsplatser, och kulturhistorien genom stopp vid gamla fäbodsplatser, fiskarkapell och andra kulturminnen.

Vi bor bekvämt på Hotell Björkudden som på sin udde sträcker sig ut i Ångermanälven med utsikt över Högakustenbron. På kvällarna äter vi goda middagar, och för den som vill finns vedeldat bastubad med dopp i den svalkande älven. Huvudledare är den mycket erfarne vandringsledaren Bengt Wallin, med rötter på Höga kustens Nordingrå och djup kompetens om natur och kultur på Höga kusten. Resan är klimatsmart designad för att ha litet klimatavtryck och vi färdas med tåg och minibuss.

Resan är speciell framtagen för SvD Accent, men alla är välkomna att följa med! Resan går 9-13 juni och 25-29 augusti 2025.

Se mer om Höga kusten på filmen här intill!

3 anledningar att resa med Nationalparksresor  och SvD Accent till Höga kusten

1 Storslagen natur i levande världsarvsmiljö

Få ställen i Sverige har så storslaget landskap och så fin natur som Höga kusten. Världsarvet Höga kusten har rest sig ur havet de senaste 10 000 åren och här hittar du världens idag högst belägna kustlinje uppe på Skuleberget, 286 meter över havet. Under resan besöker vi de vackraste delarna, och givetvis inkluderar vi ikoniska platser som Hemsö fästning, Högbondens fyr, Skuleberget och Skuleskogens nationalpark.

2 Liten grupp och kvalificerad färdledare ger en djupare upplevelse

Bengt Wallin är vår Höga kusten-specialist och arbetar som natur- och världsarvsguide på Höga Kusten. Bengt är uppvuxen på Höga kusten och är friluftsmänniska sedan barnsben. Han har genom sitt liv arbetat som pedagog i olika sammanhang och delar gärna med sig av sin kunskap om natur, historia och kultur på Höga Kusten. Genom sina otaliga turer till fots, i kajak och på skidor genom livet har han besökt alla platser värda att se på Höga kusten, inklusive många okända pärlor!

3 Vi bor bekvämt vid Ångermanälven

Under resan bor vi vid Ångermanälvens strand med spektakulär utsikt över älven och Höga kustenbron. Här kan du njuta av bastubad och ett svalkande dopp i älven efter dagens vandring!Ångermanälven har spelat en stor roll genom historien med sin strategiska position och vattenrika flöde. Mest känd är den kanske som flottarälv för timmer, och på senare tid för dess militärstrategiska position med Hemsö fästning vid dess mynning.

Några av våra besöksplatser

Hemsö fästning

Mitt i Ångermanälvens mynning, strax utanför Härnösand ligger ön Hemsön och här finns Hemsö fästning, som historiskt är en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Fästningen har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag. Från huvudanläggningen som är insprängd i det 140 meter höga Storåberget ges en milsvid utsikt över kust, hav och öar. Under resan gör vi ett besök på fästningen och får ett militärhistoriskt perspektiv på Höga kusten. Dessutom får vi äta middag i deras vackert belägna matsal, med vyer ut mot havet.

Höga kustenleden och fäbodvallar

Den 14 mil långa Höga Kusten-leden sträcker sig genom hela världsarvet med samma namn, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Vi får uppleva en del av leden, då vi vandrar mellan Norafjärdens näs och Fjärdbotten. Under vandringens gång finns möjlighet att bestiga Hålsångsberget med fin utsikt. Vi kommer fram till Fjärdbotten längst in i Norafjärden där vi får uppleva en autentisk gammal fäbodvall. Här får vi lära oss mer om fäbodkulturen i Höga kusten.

Nordingrå, världsarvsleden och Högbondens fyr

Nordingrå brukar kallas för Höga kurstens hjärta, och det ligger något i det. Det var Nordingrå som konstnärer och friluftsturister förälskade sig i, och som satte Höga kusten på kartan som resmål för första gången. Landskapet är böljande, och bitvis påminner det om det norska fjordlandskapet med sina klippor, kullar, sjöar, havsvikar och slingrande vägar. Vi vandrar en vacker sträcka längs världsarvsleden. Med båt tar vi oss till ön Högbonden med sin ikoniska fyrbyggnad. Här blir det en kortare vandring uppe på ön, med fin utsikt över havet. Vi besöker också ett par gamla fiskelägen i Barsta och Bönhamn, båda med välbevarade små fiskarkapell från 1600 talet.

Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark erbjuder fantastisk vandring, men också en spännande historia och öppnar upp sig likt en skolbok i naturgeografi och ger dig svaren på hur inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna format landskapet. Skuleskogen inrättades år 1984 som Sveriges 19:e nationalpark. Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten. Det är de rödaktiga klipporna av Nordingrågranit, landhöjningskusten och barrskogen i gränslandet mellan syd och nord som är typiskt för nationalparken.

Skuleberget

Under den senaste inlandsisen trycktes landet ner av tyngden från flera kilometer is. Här i Höga Kusten var nedtryckningen som störst. När inlandsisen sedan smälte för 10 500 år sedan gick havsytan 286 meter högre upp på Skuleberget än det gör idag. Bergets topp var då en nio meter hög kobbe i havet. Det är den högsta markeringen i landet av havsstranden efter att inlandsisen smälte. Skuleberget är med andra ord ett rekordberg. Du kan se var havsnivån låg när den var som högst genom att spana efter metallbandet som går runt Skulebergets topp.

Skuleberget har genom historien varit ett viktigt landmärke i det ångermanländska landskapet. Redan på de första kartorna över Skandinavien finns Skuleberget utsatt. Linné passerade här år 1732 under sin lappländska resa och beskrev en dramatisk klättring upp för berget: “Vi klöf up för klipporna, kröp, hasade, drog oss fram, vi tog tag i en av buskarna eller småstenarne med en hand, hvilket om han fallerat, som lätteligen ske kunnat, hade varit et actum de vita nostra.”


Resfakta

Resan är 5 dagar

Avgångar: 9-13 juni och 25-29 augusti

Deltagarantal: 8-16 personer

Detta är en vandringsresa där vi tar oss fram till fots. Ca 5-10 km lätt/medelsvår vandring de flesta dagarna. Vandringen kräver normal fysik och att du kan ta dig fram för egen maskin. Det blir bitvis krävande stigar med rötter/stenar vissa av dagarna, men ingenting man inte klarar om man är van att promenera regelbundet. Rejäla kängor eller vandringsstövlar rekommenderas.

Priser

Del i dubbelrum i hotellrum, 18 900 kr

Enkelrum hotellrum, 21 900 kr

Del i dubbelrum B&B-rum, 17 700 kr

Enkelrum i B&B-rum, 18 900 kr

Allt detta ingår

  • Tåg T&R Stockholm-Höga kusten
  • Transporter i minibuss inom Höga kusten till/från vandringar
  • Lokala färdledare som leder dagsutflykterna
  • Guidat besök på Hemsö fästning inkl. middag
  • 4 nätter på hotell Björkudden i hotellrum eller B&B-rum inkl. frukostbuffé
  • 2-rätters middagar och picknickluncher under vandringsdagarna
  • Skriftlig deltagarinformation

Tillkommer: Mat under tågresa, alkoholhaltiga drycker

Om du vill resa från annan ort än Stockholm, kontakta oss så hittar vi en lösning!


Om vår färdledare, vandringarna och om att resa klimatsmart

Vår färdledare Bengt Wallin

Bengt Wallin är vår Höga kusten-specialist och arbetar som natur- och världsarvsguide i Höga Kusten. Bengt är friluftsmänniska sedan barnsben och arbetar som pedagog i olika sammanhang. Genom åren har Bengt gjort otaliga färder i Höga Kusten såväl sommar som vinter. Vandringar, skidfärder, kanotfärder, seglatser m.m. Han kan visa och berätta mycket om natur och kultur i Höga Kusten. Bengt är av Nordingråsläkt, uppvuxen i Härnösand, fritidsboende mitt i Världsarvet, nuvarande bostad strax utanför Örnsköldsvik. Få känner till Höga kustens stigar bättre än Bengt, såväl kända som okända. Om vi blir fler än 8 personer kommer någon ytterligare från Bengts kunniga team att vara med, så det blir två färdledare och två minibussar.

Om vandringarna

Varje dag ger vi oss iväg med minibuss för att upplev olika delar av Höga kusten. Vi tar oss sedan fram till fots i lugnt tempo och stannar ofta för att titta på intressanta platser, och vila. De längsta vandringarna är ca 10 km, men oftast är det kortare. Ibland är det skogsstig där rötter och stenar kan förekomma, och när vi ska upp på utkiksplatser blir det en del stigningar. Vandringsstavar kan vara bra för extra stöd för den som behöver. För de som vill gå längre kommer det finnas möjlighet till det, till exempel utflykter på egen hand från Björkudden, eller när vi besöker Skuleskogens nationalpark. På vandringarna får vi se några av de vackraste och mest unika platserna på Höga kusten, och för den som är intresserad berättar Bengt gärna mer om natur, geologi, historia och kultur under vandringens gång eller när vi stannar till för en paus. För att delta på denna resa krävs normal kondition och promenadvana, och att du kan ta dig fram för egen maskin.

Om klimatsmart resande

Nationalparksresor designar alla upplevelser för att minimera klimatavtrycket och främja det lokala resmålet. Resor sker med tåg eller klimatsmart buss, och vi eftersträvar ekologisk och närodlad mat på resmålen vi besöker.

Om Hotell Björkudden

Vi bor bekvämt på hotell Björkudden som ligger på en udde som sträcker sig ut i Ångermanälven med utsikt över Högakustenbron. De har en restaurang med god vällagad mat och en miljö med storslagen natur! Här blandas charmen från sekelskiftet med dagens standard så att vi kan njuta av vår vistelse till fullo.

Det finns två boendealternativ, antingen i hotellrum med WC/badrum på rummet, eller rum i “bed & breakfast”-anda med gemensam toalett/dusch i korridoren. Rummen och de gemensamma badrummen i B&B är nyrenoverade och trevliga, och de flesta har utsikt mot älven.

Restaurangen erbjuder en trevlig 2-rättersmeny med lokala råvaror. På kvällen har vi bokat den vedeldade bastun för den som vill mjuka upp trötta fötter och ben efter dagens vandring och kanske svalka sig med ett dopp i älven!

Program dag för dag

Här nedan ser du ett preliminär resplan för resan. Den är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen.

Dag 1 avresa och besök på Hemsö fästning

Tåget avgår från Stockholm på morgonen/förmiddagen och ankommer Sundsvall strax efter lunch. Där möter färdledare upp med minibuss som tar oss till Hemsö fästning. Fika och rundtur i fästningen, med vackra vyer över Höga kusten och promenad såväl på som i berget. Därefter transport till hotell Björkudden för incheckning och middag. På kvällen möjlighet till kortare vandringstur på egen hand eller bastubad med dopp i Ångermanälven.

Exakta tågtider kommer att meddelas närmare avfärd. Om du vill resa från annan ort, kontakt oss så hittar vi en lösning.


Dag 2 Höga kustenleden och fäbodsvallar

Vi vandrar längs Höga kustenleden mellan Norafjärdens näs och Fjärdbotten. Under vandringens gång finns möjlighet att bestiga Hålsångsberget med fin utsikt. Vi kommer fram till Fjärdbotten längst in i Norafjärden där vi får uppleva en autentisk gammal fäbodvall. Här får vi lära oss mer om fäbodkulturen i Höga kusten.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Ca 5 km vandring, minibuss ca 30 minuter.


Dag 3 Världsarvsleden, Högbondens fyr och Nordingrå

Vi beger oss med minibuss till fiskeläget Barsta i Nordingrå. Där finns ett väldigt fint fiskarkapell från 1600-talet. Turbåt ut till Högbondens fyr och vandrarhem. En kort vandring uppe på Högbonden. Därefter turbåten till fiskeläget Bönhamn, mycket pittoreskt! Även där finns ett kapell från 1600-tal. Vandring ca 7 km tillbaka till Barsta längs världsarvsleden. På vägen passerar vi en spännande bergsformation som kallas Rövarklippan, därefter Näsviken med en fin badstrand innan vi är åter i Barsta.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Ca 7 km vandring, minibuss ca 1h 30 min

Dag 4 Skuleskogens nationalpark

Minibuss till entré syd i Skuleskogens nationalpark. Skuleskogens nationalpark erbjuder fantastisk vandring, men också en spännande historia och öppnar upp sig likt en skolbok i naturgeografi och ger dig svaren på hur inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna format landskapet. Vi vandrar i parken och upplever urskogen, och tar oss även upp på Slåttdalsberget, som är ett typiskt “kalottberg”. Här besöker vi även Slåttdalsskrevan, som de flesta nog skulle säga är Höga kustens mest kända klippformation.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Minibuss ca 1 h, vandring ca 7-10 km


Dag 5 Skuleberget

Utcheckning från Björkudden och färd med minibuss till  Skuleberget, som reser sig med sin jättelika bergvägg. Det finns olika vandringsalternativ upp till toppen där det finns en mysig toppstuga. Vi får fantastisk utsikt över världsarvet hela vägen ut till havet. För den äventyrlige finns här möjlighet att testa Via ferrata, klättring med säkring i vajrar (bokas och betalas på plats). Vi hinner också med ett besök på Naturum.

På eftermiddagen färd med minibussen tillbaka mot Härnösand, där tåget avgår hemåt vid 17-tiden. Åter Stockholm ca 21.30.

Minibuss ca 1 h 30 min. Vandring 5-7 km i olika svårighetsgrader.

Program dag för dag

Dag 1 avresa och besök på Hemsö fästning

Tåget avgår från Stockholm på morgonen/förmiddagen och ankommer Sundsvall strax efter lunch. Där möter färdledare upp med minibuss som tar oss till Hemsö fästning. Fika och rundtur i fästningen, med vackra vyer över Höga kusten och promenad såväl på som i berget. Därefter transport till hotell Björkudden för incheckning och middag. På kvällen möjlighet till kortare vandringstur på egen hand eller bastubad med dopp i Ångermanälven.

Exakta tågtider kommer att meddelas närmare avfärd. Om du vill resa från annan ort, kontakt oss så hittar vi en lösning.


Dag 2 Höga kustenleden och fäbodsvallar

Vi vandrar längs Höga kustenleden mellan Norafjärdens näs och Fjärdbotten. Under vandringens gång finns möjlighet att bestiga Hålsångsberget med fin utsikt. Vi kommer fram till Fjärdbotten längst in i Norafjärden där vi får uppleva en autentisk gammal fäbodvall. Här får vi lära oss mer om fäbodkulturen i Höga kusten.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Ca 5 km vandring, minibuss ca 30 minuter.


Dag 3 Världsarvsleden, Högbondens fyr och Nordingrå

Vi beger oss med minibuss till fiskeläget Barsta i Nordingrå. Där finns ett väldigt fint fiskarkapell från 1600-talet. Turbåt ut till Högbondens fyr och vandrarhem. En kort vandring uppe på Högbonden. Därefter turbåten till fiskeläget Bönhamn, mycket pittoreskt! Även där finns ett kapell från 1600-tal. Vandring ca 7 km tillbaka till Barsta längs världsarvsleden. På vägen passerar vi en spännande bergsformation som kallas Rövarklippan, därefter Näsviken med en fin badstrand innan vi är åter i Barsta.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Ca 7 km vandring, minibuss ca 1h 30 min

Dag 4 Skuleskogens nationalpark

Minibuss till entré syd i Skuleskogens nationalpark. Skuleskogens nationalpark erbjuder fantastisk vandring, men också en spännande historia och öppnar upp sig likt en skolbok i naturgeografi och ger dig svaren på hur inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna format landskapet. Vi vandrar i parken och upplever urskogen, och tar oss även upp på Slåttdalsberget, som är ett typiskt “kalottberg”. Här besöker vi även Slåttdalsskrevan, som de flesta nog skulle säga är Höga kustens mest kända klippformation.

Middag. Vedeldat bastubad i Ångermanälven för den som vill. 

Minibuss ca 1 h, vandring ca 7-10 km


Dag 5 Skuleberget

Utcheckning från Björkudden och färd med minibuss till   Skuleberget, som reser sig med sin jättelika bergvägg. Det finns olika vandringsalternativ upp till toppen där det finns en mysig toppstuga. Vi får fantastisk utsikt över världsarvet hela vägen ut till havet.  För den äventyrlige finns här möjlighet att testa Via ferrata, klättring med säkring i vajrar (bokas och betalas på plats). Vi hinner också med ett besök på Naturum.

På eftermiddagen färd med minibussen tillbaka mot Härnösand, där tåget avgår hemåt vid fem-tiden. Åter Stockholm ca kl. 21.30.

Minibuss ca 1 h 30 min. Vandring 5-7 km i olika svårighetsgrader.


Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!