fbpx

Upplev blommande orkidéer, raukar, grisslor, Stora Karlsö och vår nästa nationalpark Ojnareskogen på vår Gotlandsresa 6-10 juni 2024.

Resan är fullbokad, skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att få förtur när vi släpper vår nästa Gotlandsresa!
Följ med Nationalparksresor och DN Erbjudanden på denna storslagna naturresa utefter gotländska stränder, uppe på höga klintar och i vackra naturreservat. Upplev naturen när den är som bäst, med stora mängder fåglar och blommande orkidéer. Bli en av de få som övernattat på fågelön Stora Karlsö. Besök vår nästa nationalpark, Bästeträsk/Ojnareskogen. Ledare för resan är ett par av Sveriges mest rutinerade färdledare för naturresor, Hasse Berglund och Jens-Henrik Kloth.

3 anledningar att resa med oss till Gotland

Res med kunniga guider

Resan leds av ett par av Sveriges mest rutinerade färdledare för naturresor, Hasse Berglund och Jens-Henrik Kloth. Med sin värme och kunskap bäddar det för en härlig och kunskapsintensiv resa. Deras naturintresse smittar av sig!

Det bästa av Gotland i en resa

I denna resa har vi plockat ihop det bästa som Gotlands natur har att erbjuda i en och samma resa. Från Sudrets alvarmarker, till fågelön Stora Karlsö, från Visby med ringmur till Fårö och Ojnareskogen i norr.

Vi reser när naturen är som livligast

Försommaren är den bästa tiden på Gotland. Fågellivet är rikligt, orkidéer och andra arter står i blom, och ön är lugn och stilla som i ett djupt andetag inför den stundande högsäsongen. På Stora Karlsö får vi uppleva Sillgrisslorna som häckar på de majestätiska klippavsatserna.

På vår resa bor vi över på Stora Karlsö, en pärla i havet utanför Gotland

Stora Karlsö är en säregen kombination av kulturhistoria med vacker natur och ett sprudlande fågelliv. Tiotusentals sillgrisslor häckar på klippavsatserna och i grottan Stora Förvar som grävdes ut i slutet av 1800-talet har man hittat spår efter människosamhällen så långt som 9 000 år tillbaka. Se mer på videon här intill!


Resfakta

Tid: 6-10 juni

Start/slut: Resan börjar och avslutas i Nynäshamn*

Logi: Vi bor 2 nätter på hotell i Slite, och 2 nätter i enklare boende. F örst på Sjövärnsgåren intill havet, och sedan på Stora Karlsö (givetvis med lakan & handduk). 

Pris:

13 800 kr i dubbelrum

Enkelrumstillägg 1 900 kr

Allt detta ingår:

  • Båtresa Nynäshamn-Visby tur och retur
  • 2 nätter logi på hotell i Slite, 2 nätter enklare logi på Sjövärnsgården & Holmhällar samt på Stora Karlsö
  • Erfarna färdledare som leder resan
  • Guidade besök i de olika naturområdena
  • Transporter i klimatsmart buss på ön, och i båt till Stora Karlsö
  • Frukost, 2/3-rätters middagar, pickninckluncher
  • Utförlig deltagarinformation

Detta tillkommer:

Alkoholhaltiga drycker, lunch på båten dag 1 samt i Visby dag 5, resa från hemort till/från Nynäshamn. Ta med tallrik, bestick och termos för luncherna.

Deltagarantal: 22-30 personer

*Resan börjar och avslutas i Nynäshamn, men det går såklart bra att ansluta i Visby. Kontakta oss per mejl eller telefon om du ordnar egen resa.


Våra färdledare

Hasse Berglund naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen.

Jens-Henrik “Jesse” Kloth är en erfaren färdledare. Han har sedan många år återvänt till sina rötter på ön och arbetar härifrån som biolog och naturvårdare. Jesse har ett särskilt intresse för och berättar gärna om landskapets historia och vård. Han är författare till guidboken Gotlands Natur, en klassiker för den som vill hitta ut i naturen på ön. Få har så bra koll på Gotlands smultronställen som Jesse!

Några av de platser vi besöker under resan

Fårö

Fårö är nästan världskänt för sin natur, med karga hällmarker, Sveriges största raukområde, fågelrik kust, hav och klapperstensvallar. Längs de steniga stränderna kan du hitta fossil från sjölilja, bägarkoraller, trilobiter och många andra arter. Men här ligger också gamla fina typiska gårdar och här finns långa sandstränder. Kanske känner du igen dig från några Bergmanfilmer?


Bästeträsk & Ojnareskogen

Bästeträsk är Gotlands största insjö. Här ligger också den kända Ojnareskogen och här planeras en nationalpark som invigs 2026. Området består av en mosaik av alvarmarker, karsthällar, våtmarker, kust, sjöar och gamla skogar. Vi gör en vandring genom området.

Storsudret

Storsudret är Gotlands södra halvö med Hoburgsgubben som mest kända besöksmål. På försommaren är här ett eldorado för naturintresserade. Här finns alvarmarker, torrbackar, ängar och våtmarker där många olika orkidéer trivs. Våtmarker och grunda stränder ger utmärkta förutsättningar för fågelskådning. Och naturligtvis finns även här fascinerande raukområden.


Stora Karlsö

Stora Karlsö är känt för sina enorma kolonier av sillgrisslor och tordmular. På försommaren häckar de i 10.000-tal i klippbranterna. Vår grupp har bokat en stor del av bäddarna på ön så när sista båten gått hem är vi i stort sett här för oss själva. Vi blir guidade runt ön, men det finns också tid för egna strövtåg på den fridfulla ön i den ljusa sommarkvällen. Här har vi chansen att se solen gå ned i havet!

Program dag för dag

Här kan du se programmet dag för dag. Inför avresa kommer en utförlig resebeskrivning med mer information. Programmet är preliminärt och mindre ändringar kan förekomma.

Torsdag 6 juni – Ankomst Gotland, via Sigsarve strand till Slite

Avresa med båt från Nynäshamn på förmiddagen. Vid ankomst på eftermiddagen, besök i botaniska trädgården i Visby. Därefter buss norrut med ett kortare besök vid Sigsarve natursköna strand. 

Sen middag och övernattning i Slite.

Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där. 

Fredag 7 juni – Fårö och Bästeträsk/Ojnareskogen

Efter frukost med buss/färja till Fårö. Strövtåg i lugn takt vid Langhammar. Vi besöker också Klintängarna på Fårö, där gullvivorna blommar i stora mängder på våren. På Fårö, rauk- och fågelskådning. 

På eftermiddagen vandring i lugn takt i ett par grupper genom det som ska bli Gotlands första nationalpark (bortsett från Gotska Sandön), Bästeträsk/Ojnareskogen. Vi startar i inlandet och passerar de olika biotoperna på väg ut till kusten. Övernattning Slite.


Lördag 8 juni – Storsudret och Hoburgen

Efter frukost buss till andra änden av Gotland, Storsudret. På vägen besöker vi någon av de fina fågellokalerna och lyssnar på halsbandsflugsnappare – Gotlands speciella sångfågel. Väl nere på Sudret finns flera möjliga naturreservat och Natura 2000 områden att besöka. Vi hinner med Muskmyr och en del av Sundrealvaret, Gotlands största alvar. Vi besöker också Stockviken, en mycket fågelrik lokal i närheten av Faludden. Bland alla andra fåglar hoppas vi få se rödspov och skärfläcka.

Övernattning med spektakulär havsutsikt på det mycket enkla vandrarhemmet Sjövärnsgården, vackert beläget vid Hoburgens klippbrant, och på det klassiska Pensionat Holmhällar med Holm fiskeläge och raukområde nere vid vattnet (här delar vi upp gruppen). Vi delar toalett- och duschfaciliteter på dessa boenden och det enkla boendet kompenseras av ett fantastiskt läge på sydspetsen, med havet som granne. Lakan och handduk ingår givetvis. God middag och frukost intar vi på den välkända restaurangen Majstre, beläget strax norr om Sjövärnsgården vid Hoburgen med utsikt mot havet. Vi passar på att besöka Hoburgsgubben som ligger alldeles intill. 

Vandring 6- 10 km i ett par olika grupper som går olika långt och snabbt. Buss 2 timmar.

Söndag 9 juni – Till Stora Karlsö

Tidig start. Efter frukost, bussresa till Klintehamn där båten mot Stora Karlsö avgår. 

Vid ankomst till Stora Karlsö rundvandring och besök vid fågelklipporna där grisslor och tordmular just påbörjat sin häckning. 3-rätters avslutningsmiddag med havsutsikt. 

På Stora Karlsö bor vi utspritt på ön i olika typer av enklare boenden.

Vandring 5-6 km, buss & Karlsöbåt ca 1,5 timme

Måndag 10 juni – Från Stora Karlsö till Visby och hem

Morgondopp, egna strövtåg på ön och/eller besök på det lilla museet. Efter frukost kl. 10.30 båt tillbaka till Klintehamn och buss till Visby. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger. 16.00 båt mot Nynäshamn.

Buss och Karlsöbåt 1,5 timme.

För den som har tid rekommenderar vi att besöka det fina naturreservatet Södra Hällarna alldeles söder om färjeterminalen. Här finns nästan alla Gotlands naturtyper representerade, och man kan vandra längs med havet, kanske hela vägen till Högklint, men då bör man nog ta bussen tillbaka för att hinna med färjan. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå.



Har du frågor om denna resa? Tveka inte att ta kontakt, vi berättar gärna mer om resan!

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Program dag för dag

Torsdag 6 juni

Avresa med båt från Nynäshamn på förmiddagen. Vid ankomst på eftermiddagen, besök i botaniska trädgården i Visby. Därefter buss norrut med ett kortare besök vid Sigsarve natursköna strand.

Sen middag och övernattning i Slite.

Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där. 


Fredag 7 juni

Efter frukost med buss/färja till Fårö. Strövtåg i lugn takt vid Langhammar. Vi besöker också Klintängarna på Fårö, där gullvivorna blommar i stora mängder på våren. På Fårö, rauk- och fågelskådning.

På eftermiddagen vandring i lugn takt i ett par grupper genom det som ska bli Gotlands första nationalpark (bortsett från Gotska Sandön), Bästeträsk/Ojnareskogen. Vi startar i inlandet och passerar de olika biotoperna på väg ut till kusten. Övernattning Slite.

Lördag 8 juni

Efter frukost buss till andra änden av Gotland, Storsudret. På vägen besöker vi någon av de fina fågellokalerna och lyssnar på halsbandsflugsnappare – Gotlands speciella sångfågel. Väl nere på Sudret finns flera möjliga naturreservat och Natura 2000 områden att besöka. Vi hinner med Muskmyr och en del av Sundrealvaret, Gotlands största alvar. Vi besöker också Stockviken, en mycket fågelrik lokal i närheten av Faludden. Bland alla andra fåglar hoppas vi få se rödspov och skärfläcka.

Övernattning med spektakulär havsutsikt på det mycket enkla vandrarhemmet Sjövärnsgården, vackert beläget vid Hoburgens klippbrant. Här delar vi toalett- och duschfaciliteter och det enkla boendet kompenseras av ett fantastiskt läge på sydspetsen, med havet som enda granne och panoramavy mot såväl hav som fågelliv. God middag och frukost intar vi på den välkända restaurangen Majstre, beläget strax norr om Sjövärnsgården vid Hoburgen med utsikt mot havet. Vi passar på att besöka Hoburgsgubben som ligger alldeles intill. 

Vandring 6- 10 km i ett par olika grupper som går olika långt och snabbt. Buss 2 timmar.

Söndag 9 juni

Tidig start. Efter frukost, bussresa till Klintehamn där båten mot Stora Karlsö avgår. 

Vid ankomst till Stora Karlsö rundvandring och besök vid fågelklipporna där grisslor och tordmular just påbörjat sin häckning. 3-rätters avslutningsmiddag med havsutsikt. 

På Stora Karlsö bor vi utspritt på ön i olika typer av enklare boenden.

Vandring 5-6 km, buss & Karlsöbåt ca 1,5 timme

Måndag 10 juni

Morgondopp, egna strövtåg på ön och/eller besök på det lilla museet. Efter frukost kl. 10.30 båt tillbaka till Klintehamn och buss till Visby. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger. 16.00 båt mot Nynäshamn.

Buss och Karlsöbåt 1,5 timme.

För den som har tid rekommenderar vi att besöka det fina naturreservatet  Södra Hällarna alldeles söder om färjeterminalen. Här finns nästan alla Gotlands naturtyper representerade, och man kan vandra längs med havet, kanske hela vägen till Högklint, men då bör man nog ta bussen tillbaka för att hinna med färjan. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!