fbpx

Östkustleden är en av Gotlands okända pärlor. Upplev den på egen hand och låt oss sköta allt det pratkiska!

Östkustleden sträcker sig utefter den vackra kusten på östra Gotland. Leden binder ihop 8 socknar och passerar genom 8 naturreservat och tar dig till fots utefter en naturskön kuststräcka, ofta svår att nå utan egen bil. Du får uppleva gammelskog, gamla pittoreska fiskelägen, sandstränder, stenstränder, raukar och höga klinter, fågelliv och mycket mer. Det är lika vackert att gå här i maj, med vitsipporna blommande i skogen som det är i augusti – september när sensommarens värme dröjer sig kvar i den gotländska kalkgrunden.

Med detta vandringspaket erbjuds tillfälle att vandra några av de vackraste etapperna på Östkustleden på egen hand. Vi ordnar transporter, boende och måltider och vår värd för resan är den mycket kunnige vandraren Cecilia Mellberg. Hon har sina rötter på östra Gotland och är är medförfattare till en vandringsbok om Gotland. Hon kommer finnas med och berätta om de olika vandringssträckorna, ordna med transporter till startplats och från slutplats varje dag och finas tillhands under resans gång. Sista dagen finns möjlighet att vandra en vacker sträcka på västkusten tillbaka mot Visby, men det går också bra att spendera dagen i Hansestaden Visby, ett av våra UNESCO världsarv!  Läs mer om vandringarna i dagsprogrammet längre ner. 

Vi löser allt det praktiska

I det här vandringspaketet löser vi allt det praktiska så att du kan fokusera på att njuta av vandringen. Det enda som du själv behöver ordna med är en anslutningsresa till och från Visby, förslagsvis med Destination Gotland.

Datum:

  • 14-18 augusti (8 platser)
  • 21-25 augusti (16 platser)

Samling första dagen kl. 13 utanför färjeterminalen i Visby

I paketet ingår:

  • 4 övernattningar inkl. frukost på Borgvik i Katthammarsvik
  • Picknickluncher och middagar
  • Upphämtning/avlämning i Visby samt till/från vandringen varje dag
  • Introduktionsträff och löpande information om vandringarna av vår mycket kunnige ciceron Cecilia Mellberg
  • Skriftlig deltagarinformation innan avfärd

Tillkommer:

  • Resa till och från Visby
  • Alkoholhaltiga drycker
  • Ev. bagageförvaring i båtterminalen dag 5
  • Lunch första dagen (intas innan samlingen kl. 13)

Antal deltagare: 8-16 

Pris:
10 900 Kr i dubbelrum
12 650 kr i enkelrum
Det går bra att boka del i dubbelrum även som soloresenär, om man kan tänka sig att dela rum med en medresenär.

Vandringsprogram dag för dag

Vi har lagt upp vandringspaketet så att du ska få så mycket fin vandring som möjligt under resans gång. Östkustleden har en rad fina sträckor att vandra och vi har plockat in de 3 sträckor som vi tycker är finast och mest unika. Den sista dagen vandrar du en sträcka på Gotlands västkust från Brucebo och söderut mot Visby längs med havet. Denna dag kan den som vill istället välja att spendera i Visby. 

Varje dag serveras frukost, och matpaket för vandringen delas ut eller görs av dig själv. Efter vandringen serveras middag och det finns möjlighet att ta ett dopp i havet. Bastu finns tillgänglig för den som vill mjuka upp trötta fötter och muskler efter vandringen.

Dag 1: ankomst till Gotland

Vi samlas vid färjeterminalen i Visby ca kl. 13.00, strax efter att morgonbåten från Nynäshamn kommer in. Vill du hinna uppleva hansestaden Visby som är ett av våra världsarv, går det bra att båten en dag tidigare och boka egen övernattning en natt. För resande från Oskarshamn är detta nödvändigt. Efter samling åker vi minibuss från Visby till Katthammarsvik för incheckning på Borgvik. Kanske med en kortare vandring längs vägen. Borgviks kalkpatrongård har rötter från 1500-talet. Här blir det informationsträff om vandringsprogrammet med vår Ciceron Cecilia. Sedan gemensam middag. Efter middagen finns tid för ett dopp i haven (bastu finns) eller en kvällspromenad i närområdet.

Dag 2: Sysne till Katthammarsvik

Efter frukost, uttransport till Sysne fiskeläge. Sysne fiskeläge byggdes ursprungligen för utskeppning av kalk, men blev sedan fiskehamn. Idag ligger där ett fiskrökeri. Sysneudd består av kalkstenshällar och klappersten, vissa somrar är hela udden täckt av blåeld. Vandringen går vidare längs vattnet över fågelrika stenstränder och sandmarker. Att se örn hör till vanligheterna. Nästan framme vid Herrvik kan man, vid rätt vindar, simma i bråddjupet utanför hällarna vid Snabben, med Östergarnsholme och dess fyrar som fond. Vandringen fortsätter upp på den dramatiska Kuppen med utsikt över både hav och land, och sedan ner till Herrviks hamn med fiskebåtar, restaurang och bodar. Efter Herrvik väntar naturreservatet Grogarnsberget där vandringen går längs vattnet, antingen nerifrån stranden eller uppifrån klinten. Precis innan man når Borgvik i Katthammarsvik passerar man på vänster sida Gotlands enda herrgård, Katthamra. Vandringen avslutas på Kalkpatronsgården.

Vandringen är ca 17 km lång

Dag 3: Sandviken till Ljugarn

Efter frukost uttransport till Sandviken. Vandringen börjar vid den 600 meter långa sandstranden i naturreservatet Sandviken och fortsätter därefter omväxlande längs stenstränder och småstigar i vindpinad tallskog fram till Grynge, som är ett fiskeläge från 1700-talet med ett stort antal delvis sammanbyggda strandbodar i sten samt inseglingsfyrar och hamn. Efter det kommer naturreservatet Danbo som sträcker sig till Sjaustru och består av urskog, sandgräshed, raukar och sandstränder. Sjaustru fiskeläge består av träbodar och en liten hamn. Efter detta följer en milslång sandstrand där man passerar åarna Gartarveån, Hugreifsån, Baneå och Halsegårdaån med utlopp i havet. I naturreservatet Mullvalds ligger Kungens sal, ett raukområde som är inbäddat bland träd i skogen. Strax innan Ljugarn passerar man det naturskyddade raukområdet Folhammar, som är ett av Gotlands största. Vandringen går efter det vidare förbi Vitvärs fiskeläge med stenbodar från 1700-talet, några med flistak. Vandringen avslutas vid Bruna dörren, där vi samlar ihop oss för återtransport till Katthammarsvik. Här kan den som vill ta en “after-walk” med något läskande att dricka innan återtransport.

Vandringen är ca 15 km lång

Dag 4: Kräklingbo till Mullvalds strandskog via Torsburgen

Efter frukost, uttransport till Kräklingbo. Vandringen börjar i Kräklingbo och går genom kulturlandskap med fornlämningar som gravar och husgrunder. Man passerar odlingsrösen, fossilåkrar och ett tidigare änge som avslutas vid gårdarna Hajdeby från 1700-talet. Man fortsätter upp på Torsburgen som är en mäktig inlandsklint med storslagen utsikt, samt en av norra Europas största fornborgar med en två km lång stenmur som på sina ställen är sju meter hög. På Torsburgen finns även Linnés grotta. 1992 drabbades området av en omfattande skogsbrand och de döda träden skapar sedan dess ett speciellt, dramatiskt landskap, inte minst när mjölkörten färgar landskapet ceriserött. Vandringen fortsätter genom hällmarksskog till Herrgårdsklint. Även här finns en fornborg med en mur. Man vandrar vidare till Mullvalds magiska strandskog genom Russvätar. Vandringen avslutas på den långa sandstranden mellan Sjaustru och Folhammar, med bara horisonten framför ögonen. Här samlas vi upp för återtransport till Borgvik.

Vandringen är ca 17 km lång

Dag 5: Brucebo till Visby på Gotlands västkust

Efter frukost och utcheckning åker vi till Visby för att lämna bagage i bagageskåp i färjeterminalen. Därefter beger vi oss norrut mot Brucebo! Även om Östkustleden är resans huvudnummer, så är detta en så fin vandring så vi bara måste få in den. Detta är en kultur- och naturvandring där man passerar två konstnärshem, Brucebo och Muramaris, båda från i början av 1900-talet. Brucebo byggdes av Caroline Benedicks Bruce från Stockholm och hennes kanadensiska man William Blair Bruce. Idag ägs huset av Brucebostiftelsen och är ett museum. Villa Muramaris, härden vid havet, uppfördes av makarna Johnny Roosval och Ellen von Hallwyl och är byggnadsmässigt en blandning mellan Gotland och Italien. Trädgården ritades av Nils von Dardel. Bostadshuset brann ner 2013 men har till stora delar återskapats. Vandringen börjar i Brucebo naturreservat med många naturtyper som branta klintar och grottor, mager hällmarkstallskog, frodig granskog, slingrande bäckar och orkidérika kallkärr. Det är lättast att gå längs havet, över strandängar och sten- och sandstränder. Det går en markerad naturstig genom reservatet som passerar fågelskyddsområdet Skansudd där man kan få se knölsvan, ejder, gravand, fiskmås, silvertärna, tofsvipa, rödbena och strandskata. Efter detta kommer man till Villa Muramaris, en mur talar om var ägorna börjar. Vandringen fortsätter till Snäckerdsbaden där en asfalterad promenad- och cykelväg följer stranden ända fram till och längs Visby stadsmur. Ta ett stopp i Visby om du har tid, eller promenera hela vägen bort till hamnterminalen. Vi anpassar programmet så att det är möjligt att åka hem med färjan som avgår kl. 16 mot Nynäshamn.

För den som känner sig nöjd med vandring så går det bra att kliva av vid färjeterminalen och välja att spendera dagen i den UNESCO-märkta hansestaden Visby. 

Vandringen är ca 8 km lång

Färdledning och logi

Vår ciceron Cecilia Mellberg

Cecilia Mellberg är född och uppvuxen på ett lantbruk på mellersta Gotland. Hon har arbetat som dokumentär- och pressfotograf både i Sverige och övriga världen. Sedan ca tio år arbetar hon konstnärligt med fotografi och bor på halvtid i Gammelgarn på östra Gotland. Hon är medskapare av vandringsboken Vandra på Gotland som ges ut på Calazo förlag, tillsammans med Eva Tivell.

Logi

Borgviks Kalkpatrongård ligger i Katthammarsvik, ett mysigt fiskesamhälle som ligger på det vackra Östergarnslandet. Borgvik blev pensionat redan 1922 och är nu Gotlands äldsta pensionat som ännu är igång. Det drivs i ny regi från 2024 av familjen Eklund som driver gården med omtanke och fint värdskap. Borgvik ligger precis vid havet, med möjlighet till både morgon- och kvällsdopp, eller kanske avkoppling med något att dricka och en god bok med horisonten i blickfånget. Det finns även tillgång till bastu! För den kultur- och historieintresserade finns mycket att se. På området finns en museigård med många ursprungliga byggnader från 1600 – 1900-talen med inredda tidstrogna miljöer och dessa hus är öppna för visningar med guidade turer. Här bor vi relativt enkel standard i deras strandlägenheter, med WC/dusch på rummet och fin utsikt mot havet.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!