fbpx

Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg, Axel Sjöberg, Bruno Liljefors och Roland Svensson är några av de konstnärer som förälskade sig i Stockholms skärgård. På denna segling med SvD Accent besöker vi några av de öar långt ut i skärgården där de verkade mest. Vi seglar på segelfartyget Constantia och övernattar ombord och på ett par av öarna. Strindbergs Kymendö, Liljefors Bullerö, Sehlstedts Sandhamn, Björn Lindroths Harö och Roland Svenssons Möja är några av öarna vi sätter kurs mot. Du och dina medpassagerare deltar aktivt i seglingen efter förmåga. Ciceroner på resan är Ulf Sörenson, författare till en lång rad böcker om skärgården och konstnärer, och Magnus Lönn, auktoriserad skärgårdsguide och kock.


3 anledningar att segla med oss i konstnärers farvatten 8-10 september

Stockholms ytterskärgård, Foto: Henrik Trygg/Stockholm Archipelago

1. Upplev ytterskärgården såsom konstnärerna

Vi följer i konstnärers farvatten till ytterskärgård som i vissa fall inte förändrats märkbart sedan konstnärerna verkade där ute, då den till del varit skyddad av naturreservat. På sensommaren sänker sig åter lugnet i skärgården efter högsäsongen, sommarvärmen dröjer sig kvar och det är fortfarande varmt i vattnet. Det är lätt att förstå och dela kärleken till skärgården som våra konstnärer kände.

2. Res med våra välrenommerade ciceroner

Ulf Sörenson är konstentusiast och har skrivit flera handböcker om kultur och skärgård. Tillsammans med Magnus Lönn, auktoriserad skärgårdsguide och kock, vågar vi lova en upplevelse utöver det vanliga. Deras entusiasm och engagemang smittar av sig!

3. Segla med det vackra segelfartyget Constantia

Att uppleva skärgården med segelbåt är härligt, med 115 år gammalt segelfartyg spektakulärt! Gemenskapen ombord blir god och det finns möjlighet att hjälpa till med seglingen eller lära sig mer om t.ex. navigering under turens gång.


Resfakta

Tid: 8-10 september 2024

Deltagarantal: 18-22*

Logi: Det finns två alternativ:

  • Kojer ombord på Constantia i den stora kajutan, eller
  • iland på Idöborg samt Sandhamns Seglarhotell i dubbelrum.

Pris:     

8 500 kr, delad stor koj ombord, endast för par (det finns 2 st 2-personskojer, först till kvarn)

8 900 kr, enkelkoj ombord

10 600 kr, del i dubbelrum på Idöborg samt Sandhamns Seglarhotell
(enkelrumstillägg 1 100 kr, endast enstaka)

Allt detta ingår:

  • 3 dagars segling med erfaren besättning,
  • Koj ombord eller logi iland
  • Goda måltider lagad av vår utmärkte skeppskock, 2 frukostar, 3 luncher, 2 middagar och fika
  • Skärgårdsbastu
  • Ledare och föreläsare som berättar om de öar vi passerar och ger guidade turer på de öarna vi gör strandhugg.
  • Skriftlig deltagarinformation.

Detta tillkommer: alkoholhaltiga drycker, anslutningsresa med kollektivtrafik till Dalarö samt buss/Waxholmsbåt åter till Stockholm, lakan, handduk, samt filt/sovsäck för de som sover ombord**

Start och slut: Seglingen startar på förmiddagen på Dalarö strax utanför Stockholm, dit du tar dig enkelt med kollektivtrafik på morgonen den 8 september. Efter avslutad segling på Möja 10 september har vi en egen taxibåt som tar oss till bussen på Vindö, men det finns eventuellt också möjlighet att själv ta sig med Waxholmsbåt hela vägen in till Stockholm. Har vi vinden på vår sida kan de som vill och har tid segla hela vägen in till Stockholm med Constantia. SLs tidtabell publiceras på senvåren och detaljerad information om anslutningsresorna skickas givetvis ut i god tid innan avfärd.

*Minsta deltagarantal 18 personer

**Hyra av sovsäck och sovsäckslakan kan läggas till som tillval i bokningen


Fortsätt läsa om resan här nedanför

Sensommar i konstnärernas skärgård

 På denna segling följer vi i konstnärers farvatten. Seglingen startar på Dalarö men var i skärgården vi sedan hamnar avgörs givetvis till viss del av vindarna. Strindbergs Kymendö, Liljefors Bullerö, Sandhamn och Björn Lindroths Harö och Roland Svenssons Möja är några öar på vår önskelista. Läs mer detaljerat om dessa resmål längre ner på sidan! 

Det är lätt att förstå varför många av våra mest kända konstnärer valde att spendera sommaren i Stockholms skärgård. Ute bland kobbar och skär gör horisonten och det magiska ljuset att man känner sig som i en egen värld, långt bort från alla världsliga problem. Med tur kan vi se sälar på klipporna. Sjöfågellivet är extra rikt så här års med tärnor, måsar och änder, och mäktiga havsörnar som svävar i skyn.

Även havet är unikt. Östersjön – världens näst största brackvattenhav med växter och djur som under årtusenden anpassat sig till den känsliga miljön. Den karga ytterskärgårdens unika skönhet påminner på många sätt om fjällvärlden med sina krypande växter som hjortron, ängsull, ljung och kråkris i skrevor mellan de mjukt avrundade klipporna.

Varmt välkommen att följa med!

Stockholms ytterskärgård

Våra ciceroner

Magnus Lönn är en mycket erfaren färdledare, auktoriserad skärgårdsguide, äventyrare och kock som vistats i skärgården under många somrar. Han bor delar av året på Möja nära Roland Svensson-muséet. Magnus friluftsmåltider brukar höjas till skyarna.

Ulf Sörenson har bland annat skrivit flera handböcker om kultur och skärgård samt ett praktverk om målaren Roland Svensson. Ulf kommer under resan berätta om många av de öar vi passerar och besöker samt om alla de kulturpersonligheter som vistats där.

Pogrammet och några av öarna vi passear

Seglingen startar på Dalarö men var i skärgården vi sedan seglar avgörs givetvis till viss del av vindarna. Strindbergs Kymendö, Liljefors Bullerö, Sehlstedts Sandhamn, Björn Lindroths Harö och Roland Svenssons Möja står på programmet. Nedan hittar du lite mer information om de farvatten och resmål som vi siktar på att besöka.

Dalarö ser vi från fartygets däck, och vi pekar ut var Zorn målat några av sina mest omtalade verk under andra halvan av 1880-talet, var Strindberg bott och var konstnärerna brukade träffas. Vi rundar Dalarö skans, präglad av Erik Dahlbergh, fortifikatören och skaparen av Suecia-verket över stormaktstidens Sverige.

Strindbergs Kymendö

Vi fortsätter till Kymendö, Strindbergs Hemsö. Ön ägs fortfarande av Madame Flods ättlingar. Hör hur det var här när Strindberg bodde på ön och varför han inte var välkommen tillbaka. På Kymendö gjorde Strindberg också några av sina första målningar. Mindre känt är att även Carl Larsson vistades här och senare författare och konstnärer som Werner Aspenström och hans hustru konstnären Signe Lund-Aspenström.

Från Kymendö gör vi en längre seglats ut i ytterskärgården, svår att nå utan eget flytetyg. De kalslipade och sparsamt bevuxna klippöarna i havsbandet tillhör Sveriges mest storslagna miljöer. Vi passerar Långviksskär, känd bland annat för skärkarlen Frans Öman och målaren Axel Sjöberg. Ingen har konstnärligt skildrat skärgårdsbornas liv som Axel Sjöberg. Här köpte han sig hus och lät uppföra en ateljé.

Liljefors Bullerö

Lite längre norrut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Vi går iland och besöker hans storslaget belägna Jaktstuga, nu ett litet museum. Här hade han sina dammar för fågelstudier. I denna karga miljö har också fiskebönderna levt ett hårt liv. Det fanns inte ens möjlighet att ha häst, utan plogen fick dras av skärgårdsborna själva. Idag har de flera hundra år gamla byggnaderna renoverats varsamt.

Liljefors sålde ön till finansmannen Torsten Kreuger. På ön finns också sandstranden som sägs vara anlagd enkom för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som ny nationalpark!

Sandhamn och Björn Lindroths Harö

Vi fortsätter havsvägen till Sandhamn, promenerar i byn med rika kulturminnen från tullinspektorn och diktaren Elias Sehlstedts tid till dagens deckarförfattare Viveca Sten. Vi ser ett bildspel om konstnärerna och deras skärgårdsmotiv.  

Sista dagen seglar vi förbi Harö där konstnären och författaren Björn Lindroth hade sin bas och skapade konstföreningen Nordens Ljus. Seglingen fortsätter genom Sillö-Bockösundet i Möjaskärgården där författaren Sven Barthel och konstnären Roland Svensson ofta träffades. Tillsammans skapade de flera klassiker som böckerna Gillöga och Skärgård.

Roland Svensson och Möja

Det finns många skärgårdsmålare, men ingen har nog fått en så stor publik som Roland Svensson. Utskärgårdar i alla årstider var hans främsta konstnärliga motiv, men med ön Möja och den genuina skärgårdsbyn Ramsmora hade han en livslång relation. Vi vandrar i byn och besöker det prisade Roland Svensson Museet . Läs mer om museet nedan.

Roland Svensson Museet

På vår sista dag besöker vi Roland Svensson Museet i Ramsmora på Möja. Intresset för Roland Svenssons konstnärliga gärning har växt under senare år. I museet speglas Rolands obändiga arbetslust ända ned till de konkreta arbetsplatserna i form av målar- och skrivarhörnorna. Dessa har sedan Rolands bortgång 2003 bevarats i hans gamla ateljé på Tornö och allt är nu flyttat till det nybyggda museet vid Ramsmora ångbåtsbrygga, där även en glasad vägg ger ett vidunderligt perspektiv ut mot den skärgård, Nassa och Gillöga, som låg Roland varmast om hjärtat. Museet öppnade 2014 och ägs av  Roland Svenssons vänner.


Seglingen och boendet

Vi seglar med det 115-åriga segelfartyget Constantia där du och dina medpassagerare kan hjälpa till under överinseende av vår besättning. Segelfartyget går för segel så mycket som möjligt, men vid stiltje eller allt för ogynnsam vind har Constantia även en motor som kan nyttjas. För att få en känsla för Constantia rekommenderar vi att se filmen här ovanför!

Med Constantia tar vi oss ut i verkligt fina delar av skärgården svåra att nå utan egen båt. Förutom kunskap om konstnärer och öarna vi besöker, bjuder vi på såväl kunskaper om navigation samt om skärgårdens historia. Naturupplevelsen får vi på köpet. Naturligtvis ingår också god mat i turen. Vi har en utmärkt kock ombord, men han vill ha hjälp av några av deltagarna vid varje måltid.

Om boendet

Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland. Strax innanför Bullerö ligger ön Idöborg med en intressant historia med ägarna skofabrikör Pott och Kreuger. Här bjuds också bekvämt boende för de i vår grupp som önskar det. Den andra natten finns möjlighet att bo på det klassiska Seglarhotellet i Sandhamn. Boende på fartyget behöver ta med lakan och handduk, men även filt eller sovsäck. 

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!