OBS, fåtal platser kvar (1 enkelkoj, 2 dubbelkoj, 2 tältboende)
Följ med Nationalparksresor och DN.Erbjudanden till en av de vackraste platserna på jorden, Stockholms ytterskärgård, i juni när fågellivet och naturen är som allra livligast. Med segelfartyget Constantia tar vi oss till några av
skärgårdens trettiotusen öar. Våra exakta mål anpassar vi efter väder och vind, men siktet är inställt på den blivande nationalparken i Nämdöskärgården. Vi bor ombord eller i tält på klipporna. Ciceroner på seglingen är Per Bengtson,
biolog, erfaren naturguide och skärgårdskännare samt Magnus Lönn, mångårig skärgårdsguide och kock.
3 anledningar att segla med oss i ytterskärgården 1-3 juni
1. Upplev försommaren i ytterskärgården
Så här års är sjöfågellivet extra rikt med tärnor, måsar, andfåglar, och mäktiga havsörnar. Med lite tur ser vi även våra lite hemliga alkfåglar som bara håller till längst här ute, som tordmule och sillgrissla, eller kanske säl.
2. Res med våra välrenommerade ciceroner
Per Bengtson är biolog, erfaren naturguide och skärgårdskännare och tillsammans med Magnus Lönn, skärgårdsguide och kock, vågar vi lova en upplevelse utöver det vanliga. Deras entusiasm och engagemang smittar av sig!
3. Segla med det vackra segelfartyget Constantia
Att uppleva skärgården med segelbåt är härligt, med 115 år gammalt segelfartyg spektakulärt! Gemenskapen ombord blir god och det finns möjlighet att hjälpa till med segligen eller lära sig mer om t.ex. navigering under turens gång.
Möt försommaren i Stockholms skärgård
Långt ut gör horisonten och det magiska ljuset att man känner sig som i en egen värld mycket långt bort. Med tur kan vi se sälar på klipporna. Sjöfågellivet är extra rikt så här års med tärnor, måsar och änder, och mäktiga havsörnar som svävar i skyn. Kanske ser vi även våra lite hemliga alkfåglar som bara håller till längst här ute, som tordmule och sillgrissla.
Även havet är unikt. Östersjön – världens näst största brackvattenhav med växter och djur som under årtusenden anpassat sig till den känsliga miljön. Den karga ytterskärgårdens unika skönhet påminner på många sätt om fjällvärlden med sina krypande växter som hjortron, ängsull, ljung och kråkris i skrevor mellan de mjukt avrundade klipporna. På försommaren är blomningen som vackrast med styvmorsviol, gräslök och orkidéer. Inga förkunskaper behövs om fåglar eller skärgårdens natur, utan vi upptäcker tillsammans allt som skärgårdens natur har att bjuda på.
På denna segling speciellt för DN.Erbjudanden besöker vi några av de öar långt ut i skärgården dit det är svårt att nå utan eget flytetyg. Vi seglar på segelfartyget Constantia och övernattar ombord och på ett par av öarna. Med oss har vi också tältutrustning med bekväma luftmadrasser för den som hellre vill övernatta iland. En av kvällarna räknar vi med att få använda en av skärgårdens bastur. Du och dina medpassagerare deltar aktivt i seglingen efter förmåga.
Seglingen startar på Dalarö, men exakt var i ytterskärgården vi sedan hamnar styr vindarna
Resfakta
Tid: 1-3 juni 2024
Deltagarantal: 18-22*
Logi: Det finns två alternativ, kojer ombord på Constantia i den stora kajutan, alternativt tält iland som inkluderar luftmadrasser.
Pris:
7900 kr, delad stor koj ombord, endast för par (det finns 2 st 2-personskojer, först till kvarn)
8500 kr, enkelkoj ombord
8900 kr, boende i tält med bekväm luftmadrass från Exped
(inkluderar hyra av tält och luftmadrass)
Allt detta ingår:
- 3 dagars segling med erfaren besättning,
- Koj ombord eller i tält (inkl luftmadrass av märket Exped),
- Goda måltider lagad av vår utmärkte skeppskock, 2 frukostar, 3 luncher, 2 middagar och fika
- Skärgårdsbastu
- Ledare och föreläsare
- Skriftlig deltagarinformation.
Detta tillkommer: alkoholhaltiga drycker. Lakan, handduk, samt filt/sovsäck** samt anslutningsresa till Dalarö samt buss/Waxholmsbåt åter till Stockholm.
Start och slut: Seglingen startar på Dalarö dit du tar dig enkelt med kollektivtrafik. Exakt var i ytterskärgården vi sedan hamnar styr vindarna. Avslutningen blir i närheten av kollektivtraffik till Stockholm.
*Minsta deltagarantal 18 personer
**Hyra av sovsäck och sovsäckslakan kan läggas till som tillval i bokningen
Våra ciceroner
Per Bengtson är biolog som jobbar professionellt med naturvägledning och tidigare som biolog på Naturskyddsföreningen. Ofta anlitad naturguide och föreläsare. Kanske har du sett honom i någon morgonsoffa i TV? Skärgården är hans hemmavatten sedan barnsben, både över och under ytan. Ett favoritområde är den blivande nationalparken i Nämdöskärgården.
Magnus Lönn är en mycket erfaren färdledare, skärgårdsguide, äventyrare och kock som vistats i skärgården under många somrar. Han bor delar av året på Möja. Magnus friluftsmåltider brukar höjas till skyarna.
Några av öarna vi kanske besöker
Seglingen startar på Dalarö men var i skärgården vi sedan hamnar är hemligt. Vi anpassar oss efter vind och väder och nedan är några möjliga resmål vi kanske besöker.
Längst ut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Här hade han sin ateljé, sina dammar för fågelstudier och sin storslaget belägna jaktstuga, nu omgjord till ett litet museum. I denna karga miljö har fiskebönderna levt ett hårt liv. På ön finns också sandstranden som enkom anlades för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som en del av den nya nationalparken!
Till denna historiska utpost längst ut i havsbandet återvänder man gärna för att vandra på nakna och slätslipade gråstenshällar, betrakta måsarnas eviga flygturer och låta ögonen vila vid havshorisonten. Huvudskär är i själva verket en hel ögrupp med uppemot 200 öar, kobbar och skär. När man kommer närmare antar arkipelagen emellertid allt tydligare konturer, med fyrtornet som reser sig över röda stugor, en spretig växtlighet och skyddande laguner. Här har det bott människor i minst 700 år. Det har varit fiskare, jägare, tullare, lotsar och fyrvaktare.
Seglingen och boendet
Vi seglar med det 115-åriga segelfartyget Constantia där du och dina medpassagerare kan hjälpa till under överinseende av vår besättning. För att få en känsla för Constantia rekommenderar vi att se filmen här intill!
Med Constantia tar vi oss ut i verkligt fina delar av skärgården svåra att nå utan egen båt. Förutom kunskap om djur och natur bjuder vi på såväl kunskaper om navigation samt om skärgårdens historia. Naturligtvis ingår också god mat i turen. Vi har en utmärkt kock ombord, men han vill ha hjälp av några av deltagarna vid varje måltid. Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland. En av kvällarna hoppas vi kunna lägga till i Bullerö. Det kan då för en extra kostnad finnas möjlighet för några att bo i gästhemmet på ön.
Med oss på seglingen har vi också modern tältutrustning för den som hellre vill sova på klipporna i ytterskärgården. Du behöver bara ta med sovsäck, men som du också kan hyra av oss. Alla behöver ta med lakan och handduk, även de som bor på fartyget behöver filt eller sovsäck.
Möjliga tillval
Istället för att ha en koj ombord kan du välja att tälta på klipporna på de öar vi besöker. Om du inte har egen utrustning som du vill ta med så erbjuder vi ett paket med självstadgande kupoltält, sovsäck, sovsäckslakan och liggunderlag. Allt av bra kvalitet, rent och fräscht. Dela tält med ditt resesällskap eller ha ett eget.
Har du frågor om vår Natursegling? Tveka inte att kontakta oss via telefon eller e-post, vi gillar att samtala med reslystna! Klicka här för att komma till våra kontaktuppgifter.