VÅRA RESOR

Klimatsmarta resor till Skandinavisk natur


Vi hjälper dig och dina medresenärer att komma till pärlorna i vår natur. Ofta ställen som är svåra att nå utan egen transport. Till din hjälp har du någon av våra ledare, alla mycket erfarna och kunniga om natur och friluftsliv. 

   Ibland vill du kanske inte vara ute i naturen med gruppen, bara vandra med din partner eller reskamrat. Det ordnar vi oftast smidigt. Samtidigt är det smart och kul att resa och äta tillsammans med likasinnade. Det är precis det vi kan bäst!

   Våra resor med fasta avgångar hittar du hos Äventyrsresor, men vill du hellre ordna en resa för din förening eller en större grupp kompisar ska du kontakta oss direkt på info@nationalparksresor.se

Blå jungfrun och Ölands Alvar


Följ med till några av Sveriges absolut finaste naturpärlor vilka är som allra bäst på våren med orkidéprakt och fågelsträck. Här gör vi strövtåg samt bor och äter riktigt vällagad mat på det över 100 år gamla Bo pensionat. Färdledare är några av Nationalparksresors mest meriterade färdledare. 


Resorna genomfördes i samarbete med DN och flera andra tidningar på försommaren 2022. Datum för 2023 är ännu inte bestämt. Du hittar resorna på Äventyrsresors hemsida.

Med tåg till midnattssolens Lofoten


Världens vackraste skärgård! Skönheten på denna plats

är helt enkelt häpnadsväckande.” Lonely Planet.

 

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Hit går Sydsvenskans och HD:s tågresa 2022. Under själva tågresan kommer vi ha föredrag och olika sociala aktiviteter. Vi erbjuder ett grundpaket, där du själv väljer vad du vill göra på Lofoten, samt ett tilläggspaket som kombinerar natur och kultur


"Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner."  Tullan Willén

Sommaren 2019 arrangerade Nationalparksresor en liknande resa tillsammans med Tågsemestergruppen på Facebook. Läs här vad deltagarna tyckte.


Resan 2022 avslutades i början av juli. 2023 års resa är ännu inte beslutad men du kommer hitta den  här hos Äventyrsresor. Nationalparksresor ansvarar för produktionen av resan.

Strövtåg på Blåkulla, i gammelskogar och utefter Vätterns strand


Det här är minnesvärda strövtåg i bedövande vacker gammelskog med vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i den okända nationalparken Norra Kvill. Vi besöker Omberg, Ellen Keys Strand och vandrar en dag utefter Vättern. Vi vandrar på den fina Höglandsleden genom bland annat den märkliga förkastningssprickan Skurugata och bor i den välbevarade trästaden Eksjö. Som pricken över i:et gör vi en båtfärd till magnifika Blå jungfrun, isolerad mitt ute i Kalmarsund. Vi vandrar med erfarna vandringsledare, reser i klimatsmart buss, bor bra och äter gott.


Resan har arrangerats för Stockholms vandrareförening och Friluftsfrämjandet.

Konstnärernas skärgård och natursegling


Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg, Axel Sjöberg, Bruno Liljefors och Roland Svensson är några av de konstnärer som förälskade sig i Stockholms skärgård. På denna segling speciellt för DNerbjudanden besöker vi några av de öar långt ut i skärgården där de verkade mest. Vi seglar på segelfartyget Constantia och övernattar ombord och på Liljefors Bullerö. Du och dina medpassagerare deltar aktivt i seglingen efter förmåga. Ciceron på resan är Ulf Sörenson, författare till en lång rad böcker om skärgården och konstnärer.


Seglingarna 2022 gick på försommaren. Nästa års resa är ännu inte bestämd. Läs mer och boka hos Äventyrsresor.


En liknande segling med naturtema med Henrik Waldenström som ciceron gick den 10-12 juni.

Orkidéer, raukar och grisslor


Följ med på denna storslagna naturresa utefter gotländska stränder, uppe på höga klintar och i vår nästa nationalpark. Upplev naturen när den är som bäst, med stora mängder fåglar och blommande orkidéer. Bli en av de få som övernattar på fågelön Stora Karlsö. Besök vår nästa nationalpark, Bästeträsk/Ojnareskogen. Ledare är en av Sveriges mest rutinerade färdledare för naturresor, Hasse Berglund. Resan gick på försommaren 2022. Datum för 2023 ännu ej bestämt.

   Resan genomförs i samarbete med Äventyrsresor. 

Vandra i okända nationalparker i norr


En sensommarresa till några av våra finaste nationalparker med strövtåg i orörd fjällnatur, bedövande vacker gammelskog, myrmarker och utefter den trolska Svartån. Nationalparkerna Fulufjället, Hamra, Sonfjället och Färnebofjärden uppmärksammas inte så ofta, men är väl värda ett besök. Vi besöker också ett av Sveriges 15 världsarv, en rikt utsmyckad Hälsingegård. Du vandrar i mindre grupper med vår erfarna ledare eller på egen hand. Reser, bor och äter gör du tillsammans med andra friluftsentusiaster.


Resan har genomförts på uppdrag av Friluftsfrämjandet.

Strövtåg i Bohuskustens dramatiska klipplandskap


Det här är minnesvärda strövtåg över några av Bohusläns mest storslagna områden med sina finslipade klippor och ljunghedar, oftast med havet som bakgrund. Den röda bohusgraniten blandas med andra, yngre bergarter. Det finns rikligt med spår av inlandsisen i form av glaciala skulpturer som rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Resan innehåller också ett av våra 15 världsarv, hällristningarna i Tanum. Ni vandrar med erfarna färdledare, reser i klimat-smart buss, bor bra och äter gott.


Resan har arrangerats för Engelholms vandrarförening och Dagens Nyheter.