fbpx

Denna natur- och kulturresa längs Vätterns glittrande vatten går till några av Östergötlands naturskatter såsom Tåkern som är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar med över 270 arter observerade, Omberg med sina istidslämningar, bokskog och hisnande vyer ut över Vättern och Tinnerö eklandskap med sin ekskog och fornlämningar. Under resans gång får vi också uppleva Alvastra klosterruin, Ellen Keys Strand, orkidékärr och en unik gendatabank. Vi reser på försommaren när naturen står i blom och fågellivet är rikligt och vi övernattar på byggnads- och kulturminnesmärkta Borghamn Strand och på det ikoniska Ombergs turisthotellResan arrangeras av oss på Nationalparksresor särskilt för DN Erbjudanden.

3 anledningar att följa med på denna resa med natur- och kultur

Storslagen natur längs Vätterns glittrande vatten

Vi får uppleva bokskog, fågelsjöar, kalkkärr med blommande orkidéer, eklandskap, istidens lämningar och Vätterns glittrande vatten från Omberg som reser sig över Östgötaslätten och sedan stupar i väster brant ned mot vattnet. För den som vill väntar bastubad på kvällen!

Vi kombinerar natur med kultur när naturen står iblom

Under resan besöker vi inte bara några av de vackraste och biologiskt mest värdefulla platserna i Östergötland, utan även Tinnerö med sina rika fornlämningar och odlingslandskap från järnåldern, samt  Ellen Keys vackra byggnad “Strand” vid Omberg, där vi får en guidad tur.

Klimatsmart och med kvalificerad färdledning

Huvudfärdledare är Bosse Antberg som har djup kunskap om Östergötlands växter, fågelliv, geologi, historia och kultur.  Resan sker klimatsmart med fossilfri buss och våra vackra boenden Borghamn strand med solnedgång över vättern och det ikoniska Ombergs turisthotell, tillagar goda närodlade måltider.

Våra färdledare

Bosse Antberg är huvudfärdledare för resan och har sedan barnsben varit starkt intresserad av växter och djur och ägnat mycket tid åt egna naturresor både i Sverige och ute i världen. På hemmaplan i Östergötland genomför han naturguidningar och florainventeringar, håller föredrag och är koordinator för en genbank för rödlistade växter i Östergötland. Hans intresse för att förstå och sprida kunskap om naturen har han också fått utlopp för under hans karriär som gymnasielärare i fysik och biologi. 

Till sin hjälp har han ytterligare en färdledare.

Några av de platser vi besöker

Här nedan finner du några av de platser vi besöker under resan. Klicka för att få mer information om området.

Omberg med bokskog, ekhagar, fornborgar och istidslämningar


Omberg reser sig över Östgötaslätten och stupar i väster brant ned mot Vättern. Den högsta punkten , Hjässan , når 263 m.ö.h. Omberg tillhör Sydsveriges växtrikaste områden och här finns gammelskog, ekhagar, bokskog, ängar och kalkkärr. På kultursidan kan nämnas 3 fornborgar, Alvastra kloster från 1100-talet, kunglig djurgård och Ellen Keys Strand.

Fågelsjön Tåkern

Tåkern är känd som en av norra Europas viktigaste fågelsjöar. Under vår och höst passerar stora mängder flyttfåglar och under sommaren häckar ca 130 fågelarter i reservatet. Arter som trastsångare, skäggmes och svarttärna har här sin största svenska population. Runt sjön finns stora strandängar som nyttjas av vadare. Vi skådar fågel och besöker det mycket speciella Naturum, ritat av Gert Wingårds arkitekter

Kärna mosse

Kärna mosse belägen strax utanför Linköping är ett av Östergötlands mest artrika kalkkärr. På en relativt liten area kan du få se 13 orkidéarter, 3 olika insektsätande växter mm. Här finns också spännande geologiska fenomen som t.ex kalktuffbildning.

Tinnerö eklandskap


Eklandskap söder om Linköping är ett av norra Europas största sammanhängande ekområden. Inget annat av våra trädslag har så många djur och växter knutna till sig som eken, över 1000 arter av bl.a. insekter, svampar och lavar. Vi besöker Tinnerö, som är ett av Sveriges fornlämningstätaste område med bl.a. ett välbevarat odlingslandskap från järnåldern med gårdar, fornåkrar och gravar.

Alvastra klosteruin

Omringad av fantastisk natur vid Ombergs södra fot ligger Alvastra Klosterruin som blickar ut mot Vättern. Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Från Clairvaux i Frankrike till svenska Östergötland förde munkarna med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. Under medeltiden var trakten runt Alvastra ett område som hade stor betydelse för det svenska rikets framväxt. Här levde den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre, känd som östgötarnas konung och som senare kom att bli svearnas härskare.


Genbanken för rödlistade växter i Östergötland

Genbanken för rödlistade växter i Östergötland är belägen i Trädgårdsföreningen i Linköping. På vår hemresa sista dagen stannar vi till för lunch, och för ett guidat besök på genbanken. I Östergötland är över 130 kärlväxter med på den aktuella rödlistan och ca 90 av dessa kan du stifta bekantskap med här. För att bevara genbankens växter för framtiden skickas fröer årligen till NordGen för förvaring i frysboxar.


Resfakta

Tid: 14-17 juni 2024

Deltagarantal: 20-30

Start/slut: Uppsala, Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping

Priser

  • Dubbelrum, 11 900 kr

Möjliga tillägg:

  • Enkelrumstillägg 600 kr,
  • Toalett på rummet på Borgholms Strand, 600 kr
    (endast dubbelrum, begränsat antal)

Allt detta ingår:

  • Transporter i klimatsmart buss under hela resan
  • Två färdledare som ger guidade turer i de olika områdena vi besöker inkl. eventuella entréavgifter
  • Boende 2 nätter på Borghamns Strand och 1 natt på Ombergs turisthotell eller Stocklycke vandrarhem (för de med enkelrum)
  • Frukostbuffé, vällagade middagar med lokala specialiteter inkl. flerrätters supé på Ombergs turisthotell, picknickluncher och restauranglunch dag 4
  • Utförlig deltagarinformation

Tillkommer: lunch dag 1 (medtag matsäck), alkoholhaltiga drycker, enkelrumstillägg, tillägg för toalett på rummet på Borghams Strand.


Logi, mat och transport

Borghamn Strand (2 nätter)

Borghamn Strand ligger vackert beläget i kulturhistorisk miljö, vid Vätterns strand och Ombergs fot. Här bor vi två nätter med Vättern som närmsta granne i vackert västerläge med solnedgången över vattnet.

Nere på bondbryggan står deras fina bastu som är bokad båda kvällar för vår grupp. Den perfekta avkopplingen efter våra utflykter. Låt dig hänföras av utsikten över Vättern och kombinera med ett uppfriskande dopp i det klara vattnet.

Byggnaderna i Borghamn Strand står på ett igenfyllt kalkstensbrott från 1100-talet. Alvastra kloster och 1100-talskyrkorna Väversunda, Rogslösa och Örberga kyrka, Vadstena slott, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum samt sist och inte minst Sveriges största byggnadsverk Göta kanal är byggda av Borghamns kalksten. Borghamn Strand är ett byggnads- och kulturminnesmärkt område och Vadstenas enda industriella kulturminne. Området är även ett arbetslivsmuseum.

Ombergs turisthotell & Stocklycke (1 natt)

Omberg turisthotell byggdes första gången 1892, och efter brand byggdes det upp igen i sin nuvarande stil 1914. Ellen Key var rådgivare för inredningen och än idag kan vi äta god mat i matsalen som bär hennes namn. Hotellet har alltid varit känt för sin goda mat och har bland annat fått utmärkelsen “Östergötlands bästa mat” av White Guide. Boendets pensionatskaraktär har bevarats genom smakfulla renoveringar. Här bor vi bekvämt, med handfat på rummet och delar nyrenoverade badrum i korridonen.

Vi delar alla måltider tillsammans på Ombergs turisthotell, men för de som har enkelrum sker övernattning i eget rum på närliggande Stocklycke vandrarhem i Ombergs Ekopark (lakan & handduk ingår). Transporter till vandrarhemmet på kvällen och tillbaka på morgonen sker med buss.

Om de klimatsmarta bussresorna

Nationalparksresor samarbetar sedan flera år med Högbergs buss som kör sina moderna bussar nästan helt på biobaserat bränsle, s k HVO. De har också flera certifieringar för miljö, kvalitet m m. Bussarna är moderna, bekväma och trevliga.

Program dag för dag

Här nedan ser du vår resplan. Den är preliminär och mindre ändringar kan förekomma eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen.

Dag 1 Tinnerö Eklandskap, Kärna mosse och Borghamns Strand

Avresa med buss från Stockholm kl. 8.00. Påstigning möjlig i Södertälje, Norrköping och Linköping. Vid Resecentrum i Linköping ansluter vår guide Bo Antberg. Besök i Tinnerö eklandskap där vi äter egen medhavd matsäck och går en slinga på ca 2,5km (ekar och arkeologi). Vi fortsätter till Kärna mosse (orkidèer) och en vandring på 2 – 3 km. Därefter buss till Omberg där vi checkar in på Borghamn Strand. Middag. Kortare föredrag Ombergs geologi. Bastu på kvällen för den som vill.


Dag 2 Fågelsjön Tåkern och Stocklycke äng

Efter frukost med buss till Tåkern. Vi besöker Naturum, går upp i fågelltornet, observerar fåglar på strandängar och i vassar. Lunchen består av matsäck från Borghamn Strand. Därefter buss till Stocklycke äng. Promenad på ängen (flora). Vi följer en naturstig ”Omberg och istiden”, som är ca 2 km. Buss tillbaka till Borghamn strand. Middag. Trevliga stigar att vandra på egen hand. Bastu på kvällen för den som vill.

Dag 3 Storpissans naturreservat , Alvastra kloster och Ellen Keys Strand.

Efter frukost med buss till Storpissans naturreservat där vi vandrar cirka 1,5 km (flora och geologi). Med buss eller via promenad till Stocklycke där lunchen i form av matsäck från Borghamn Strand intas. Därefter buss till Alvastra kloster. Historia och medeltida klosterväxter. Promenad till Ellen Keys Strand och guidad visning av detta personmuseum. Promenad till Ombergs turisthotell. Flerrätters middag. Efter middagen trevliga stigar att vandra på egen hand för den som vill. På kvällen transport för enkelrumsboende till Stocklycke vandrarhem.

Dag 4 Insekter på Omberg, Ombergs bokskog, besök i genbank och buss hemåt.

Efter frukost berättar entomolog Kjell Antonsson i närliggande skog om mångfalden av insekter på Omberg. Vi fortsätter till Ombergs bokskog och vandrar ca 1 km i reservatet (flora). Med buss till Linköping där vi äter lunch på Tropikhuset. Promenad till genbanken Rödlistade växter i Östergötland och visning. Med buss tillbaka till Stockholm. Beräknad ankomst ca 17.30, tidigare för avstigande vid Linköping, Norrköping, Södertälje.

Har du frågor om denna resa? Tveka inte att kontakta oss! Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Program dag för dag

Dag 1 Tinnerö Eklandskap, Kärna mosse och Borghamns Strand

Avresa med buss från Stockholm kl. 8.00. Påstigning möjlig i Södertälje, Norrköping och Linköping. Vid Resecentrum i Linköping ansluter vår guide Bo Antberg. Besök i Tinnerö eklandskap där vi äter egen medhavd matsäck och går en slinga på ca 2,5km (ekar och arkeologi). Vi fortsätter till Kärna mosse (orkidèer) och en vandring på 2 – 3 km. Därefter buss till Omberg där vi checkar in på Borghamn Strand. Middag. Kortare föredrag Ombergs geologi. Bastu på kvällen för den som vill.

Dag 2 Fågelsjön Tåkern och Stocklycke äng

Efter frukost med buss till Tåkern. Vi besöker Naturum, går upp i fågelltornet, observerar fåglar på strandängar och i vassar samt får vara med vid ringmärkning. Lunchen består av matsäck från Borghamn Strand. Därefter buss till Stocklycke äng. Promenad på ängen (flora). Vi följer en naturstig ”Omberg och istiden”, som är 2 km. Buss tillbaka till Borghamn strand. Middag. Trevliga stigar att vandra på egen hand. Bastu på kvällen för den som vill.

Dag 3 Storpissans naturreservat , Alvastra kloster och Ellen Keys Strand

Efter frukost med buss till Storpissans naturreservat där vi vandrar cirka 1,5 km (flora och geologi). Med buss eller via promenad till Stocklycke där lunchen i form av matsäck från Borghamn Strand intas. Därefter buss till Alvastra kloster. Historia och medeltida klosterväxter. Promenad till Ellen Keys Strand och guidad visning av detta personmuseum. Promenad till Ombergs turisthotell. Flerrätters middag. Efter middagen trevliga stigar att vandra på egen hand för den som vill. På kvällen transport för enkelrumsboende till Stocklycke vandrarhem.

Dag 4 Insekter på Omberg, Ombergs bokskog, besök i genbank och buss hemåt

Efter frukost berättar entomolog Kjell Antonsson i närliggande skog om mångfalden av insekter på Omberg. Vi fortsätter till Ombergs bokskog och vandrar ca 1 km i reservatet (flora). Med buss till Linköping där vi äter lunch på Tropikhuset. Promenad till genbanken Rödlistade växter i Östergötland och visning. Med buss tillbaka till Stockholm. Beräknad ankomst ca 17.30, tidigare för avstigande vid Linköping, Norrköping, Södertälje.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!