fbpx

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Hit går Dagens Nyheters läsarresa med tåg. Under tågresan kommer vi ha flera olika sociala aktiviteter. Vi erbjuder ett grundpaket, där du själv väljer vad du vill göra på Lofoten, samt ett tilläggspaket som kombinerar natur och kultur.

3 anledningar att resa med oss till Lofoten 25 juni – 3 juli

Till Trollfjorden är det svårt att komma utan båt.

1. Upplev världsunik natur, fjordar & midnattssol på klimatsmart vis

Midnatssol, mysiga fiskelägen, bergsmassiv och fjordar: Lofoten gör ingen besviken när det gäller oförglömliga naturupplevelser. Med oss får du dessutom uppleva detta på ett klimatsmart sätt!

På vår vandringsdag delar vi upp oss i grupper, där det finns både mer utmanande och lättare alternativ. Foto Elisabeth Faeröy

2. Res med kunniga guider

Våra svenska färdledare har mångårig erfarenhet av Lofoten och på plats möts vi även av lokala guider som finns med oss i olika moment under resans gång. Lägg till något av våra upplevelsepaket eller planera egna äventyr.

På vår tilläggsresa får du en guidad visning av vikingamuseet Lofotr.

3. Lär känna Lofoten på djupet

Med tillvalspaketet Natur och Kultur lär du känna Lofoten på djupet under 4 dagar med hjälp av lokala guider. I paketet ingår besök i lokala fiskelägen, gallerier och vikingamuséum, guidad vandring kring Svolvaer och havsörnssafari med elbåt i Trollfjorden. 

Har du frågor om Lofotenresan? Tveka inte att kontakta oss via telefon eller e-post, vi gillar att samtala med reslystna!  Klicka här för att komma till våra kontaktuppgifter.

Upplev Lofoten med oss!

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna sig ut i Norska havet. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av regionens ståtliga berg, djupa fjordar och långa sandstränder. Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierade landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, cykling, fiske, dykning, golf, kajak och forsränning.

Fisket var länge den största anledningen till att människor bosatte sig här och det bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna bidrar stort till Lofotens oemotståndliga charm. Glöm inte bort att prova den typiska torkade fisken som ingår i många maträtter på lokala restauranger.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum. Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har inspirerat konstnärer under många årtionden. Besök några av Lofotens alla konstgallerier och fotoutställningar så får du se själv!

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Under juni kan vädret variera en hel del men det regnar statistiskt mindre än i stora delar av Sverige. Från maj till augusti är det dagsljus dygnet runt!

Våra färdledare och guider

Elisabeth Færøy

Elisabeth bor i Henningsvær på Lofoten, har stor erfarenhet som vandrings- och kulturguide. Hon är aktiv lokalt som arrangör av kulturarrangemang och aktiv för att hålla denna del av Norge fri från oljeutvinning. Elisabeth har bott i Sverige så hon talar god svenska om det behövs.

Dan Björk

Dan Björk var pionjär inom naturturism redan på 80-talet, främst på Nordkalotten. Han har lång erfarenhet som färdledare och är nu bosatt i Lofotenområdet.

Resfakta

Tid: 25 juni – 3 juli 2023

Deltagarantal: 30-40

Logi: Svinöya Rorbuer i Svolvaer, Lofoten

Resesätt: Klimatsmart med nattåg och lokalt på plats med elbåt och buss

Pris: från 18 900 kronor

Vad som ingår i resan

I resans grundpaket ingår:

 • Nattåg tur och retur från Stockholm till Narvik
  (påstigning kan ske längs tågresans sträckning) 
 • Plats i speciell sittvagn på uppresan
 • Buss Narvik – Lofoten tur och retur
 • 6 nätters boende i Svolvaer inkl. frukost
 • Välkomstmiddag på ankomstdagen
 • Nattlig utflykt för att se midnattssolen
 • Reseledare, föredragshållare på tåg och buss
 • Reseledarservice på Lofoten

Möjliga tillval (sker i bokningen, se mer info nedan)

Tillval 1: Havsörnssafari och besök i Trollfjorden 27 juni (halvdagsaktivitet, pris 1 300 kr/pers)

Tillval 2: Natur och kultur 27/6-1/7 (4 dagarspaket, pris 6 600 kr/pers)

 • Dag 1 – Havsörnssafari och besök i Trollfjorden (halvdagsaktivitet)
 • Dag 2 – Hantverk, konst och nutidshistoria Henningsvaer
 • Dag 3 – Utflykt västerut för vikingahistoria och samtidskonst
 • Dag 4 – Guidad vandringsdag kring Svolvaer

I grundpaketet ingår ej:
Måltider (förutom frukost och välkomstmiddag), uppgradering till sovvagn på tågresan, tillvalsaktiviteter, avbeställningsskydd.


Utflykt för att se midnattssolen

Ett måste när man besöker Lofoten i juni! En midnattsolstur med buss arrangeras den 27 juni, och ingår i resans pris. Bussresan är drygt 2 timmar och tar oss till Gimsöy, en av de bästa platserna för att verkligen få uppleva midnattssolen. Vid dålig väderprognos kan datum för denna tur flyttas.  

Tågresan – en del av upplevelsen

Tågresan är en del av upplevelsen och fylls med vacker natur, föreläsningar och socialt umgänge. Vi kommer passera många fina platser och sträckan Kiruna-Narvik anses vara Sveriges finaste tågsträcka. På tågsträckan mellan Kiruna och Narvik får vi speciell guidning om Nordkalottsamarbetet, historien kring Malmbanan och byggandet av denna stora industrianläggning. Vi passerar kända platser som Lapporten, Abisko, Torne träsk, Björkliden och Riksgränsen.  

Deltagarna kommer bo i vår sovvagn eller i en liggvagn. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags, men på uppresan har vi också egna sittplatser i en sittvagn där vi kan umgås. Restaurangvagn finns, men med begränsat utbud.

Tåget avgår från Stockholm men påstigning kan ske i Uppsala, Gävle, Sundsvall och Luleå.  

Liggvagn

Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta bekvämt. Bäddutrustning ingår och består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korridoren. Det finns tre kupéalternativ att välja på: dam-, herr- eller mixad kupé.

Sovvagn

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. WC, dusch och bagageutrymme i korridor. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V och handfat finns i kupén. Toaletter samt dusch är placerade i korridoren. Man kan välja på dam eller herrkupé.

Uppdatera till egen 2-personskupé
Du kan uppgradera till egen dubbelkupé i sovvagn. Det är en egen dubbelkupé för 2 personer med färdigbäddade sängar som ni har för er själva.

Boendet i Svolvaer

Svolvaer är huvudort på Lofoten men bara med några tusen invånare. Stadsberget heter Fløyen, vars topp “Svolværgeita” är berömt med sina två horn. Härifrån kan många utflykter med buss, båt och till fots göras. För den som vill kommer det finnas möjlighet att kvällstid träffa våra andra tågresenärer på en av oss rekommenderad pub/restaurang. 

Om vårt boende: Svinöya rorbuer

Svinöya rorbuer ligger på en ö i Svolvaers hamn med en bro in till centrum. Rorbuerna är varsamt upprustade och alla i mycket gott skick med 2-3 sovrum i varje och med minst en toalett/dusch. Välutrustat kök. Frukost ingår. I området finns också en bra restaurang. Tyvärr är inte husdjur välkomna på dessa boenden. Läs mer om vårt boende här

Vad är Rorbuer?

Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Frukost, sängkläder och handduk ingår.

Måltider

Måltider under resans gång

På Svinöya serveras en frukostbuffé varje morgon, som ingår. Svolvaer har ett bra utbud på restauranger, ofta med fisk som specialitet. På Svinöya rorbuer finns en bra restaurang men med begränsat utbud. I rorbuerna finns välutrustat kök för den som vill laga själv. Mat köper man bäst inne i Svolvaer, en kvarts promenad från Svinöya.

Möjliga tillval

Tillval 1: Havsörnssafari i Trollfjorden (halvdagsaktivitet, pris 1 300 kr/pers))

I tystnad glider vi fram med elhybridbåt genom Lofotens fjordar för att besöka den storslagna Trollfjorden och Raftsundet, kanske de mest besökta fjordarna i Norge. På vägen räknar vi med att möta de talrika havsörnarna som finns i området.

Fartyget Brim Explorer är en toppmodern miljövänlig katamaran som är utrustad med en kameraförsedd undervattensdrönare så att vi även kan ta del av undervattensvärlden under turen. Elmotorer på fartyget gör att vi glider tyst genom fjordarna och inglasade salonger gör kryssningen behaglig i alla väder. Ombord finns ett café där lunch kan beställas.

Tillval 2: Natur & Kulturpaketet (4-dagarsprogram, pris 6 600 kr/pers)

Lofotens långsträckta ögrupp sträcker sig långt väster ut och stupar rätt ner i Atlanten, Lofotväggen. Mellan bergen ligger små idylliska fiskebyar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Möjligheterna till starka naturupplevelser och fina vandringar är många. Vikingamuseet Lofotr berättar om hur viktig ögruppen var redan på den tiden. Områdets magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Allt detta får vi ett smakprov på i vårt tilläggspaket med tema Natur och kultur.

Ledare är Dan Björk, svensk som bor i Nordnorge och som jobbat med turism i många år, och Elisabeth Færøy. Eisabeth bor i Henningsvær på Lofoten, har stor erfarenhet som vandrings- och kulturguide. Hon är aktiv lokalt som arrangör av kulturarrangemang och aktiv för att hålla denna del av Norge fri från oljeutvinning. V i möter flera lokala guider och personligheter. Varje dag återvänder vi till vårt boende på Svinöya.

Notera att i Natur & Kulturpaketet ingår även tillval 1: Havsörnssafari i Trollfjorden.

Dag 1 – Havsörnssafari i trollfjorden (halvdagsaktivitet)

Med klimatsmart hybridbåt genom Lofotens fjordar för att besöka den storslagna Trollfjorden och Raftsundet, kanske de mest besökta fjordarna i Norge. På vägen räknar vi med att möta de talrika havsörnarna som finns i området. Fartyget är utrustad med en kameraförsedd undervattensdrönare så att vi även kan ta del av undervattensvärlden under turen. Elmotorer på fartyget gör att vi glider tyst genom fjordarna och inglasade salonger gör kryssningen behaglig i alla väder.

Dag 2 – Hantverk, konst och nutidshistoria Henningsvaer 

Med lokalbuss till Henningsvaer där vi får en inblick i dagens sjudande kulturliv med besök på de ombyggda Trevarefabrikken och Engelskmannsbrygga med hantverk och gallerier. Vi träffar flera lokala personligheter, bl a Alf Per Johansen som bott här hela livet och som kan berätta om historia och nutid. Kanske är det idag du beställer den lokala fiskrätten, bacalao. Vi kommer även besöka Kaviarfabrikken, en internationell mötesplats för samtidskonst. Vi hoppas att få träffa dess grundare, Venke och Rolf Hoff, vilka med sin konsthall verkligen satt Lofoten på konstkartan. Vi får insikt i Lofotens fiskeindustri och dess historia. 

Dag 3 – Utflykt västerut för vikingahistoria och samtidskonst

Idag gör vi en storslagen resa västerut. Vi besöker Vikingamuseet och Galleri 2 grundat av den kände norsk-amerikanske konstnären Scott Thoe och hans fru, Vebjørg Hagene Thoe. Scott är känd för sina monumentala konstprojekt, bl a ett förslag att bygga en bro av stridsvagnar vid den tysk-polska gränsen, ett billigare alternativ till att demolera 40 000 stridsvagnar. Tid för kortare strövtåg i de storslagna omgivningarna finns också. 

Dag 4 – Guidad vandringsdag kring Svolvaer

 Inget besök i Lofoten utan en vandringstur! Tillsammans med guider vandrar vi i 2-3 grupper i bergen kring Svolvaer, Tjelbergtind och/eller Flöja. Det blir en grupp med lättare vandring som klaras av alla som gillar att röra på sig och en grupp som gör en mer utmanande tur. Vi anpassar turerna efter väder och deltagarna, men observera att bergen i Lofoten ofta är brantare än vad vi är vana vid i Sverige.


Program dag för dag

Dagsprogrammet är preliminärt och mindre ändringar kan förekomma, exempelvis anpassar vi midnattsolsutflykten till rådande väder.

Söndag 25 juni – Avfärd

Tåget avgår kl. 18 från Stockholms Central. Det går att gå på tåget längs vägen vid Uppsala (kl.19), Gävle (kl. 20), Sundsvall (kl. 22.45), Luleå (kl. 05.10). Under färden kommer vi ha välkomstträff ombord.

Måndag 26 juni: Narvik-Lofoten

Vi färdas längs Malmbanan på vad som anses vara Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om Malmbanan och de vackra platser vi passerar. Vi ankommer Narvik kl. 13 där vi tar buss till Svolvaer och ankommer kl 18. När vi kommit fram och inkvarterat oss väntar välkomstmiddag och informationsmöte på Torrfiskloftet på Svinöya Rorbuer.

Tisdag 27 juni – tillvalspaketet Havsörnssafari i Trollfjorden eller på egen hand.

Under dessa dagar erbjuds tillvalsaktiviteter men det är också möjligt att utforska Lofoten på egen hand eller genom andra lokala aktörer. Buss-, båt-, kajak, fiske- eller cykelutflykter med mera erbjuds.

Se mer info under “möjliga tillval” ovan.


27-30 juni: Natur och kulturpaketet eller på egen hand

Midnattssolen tillsammans (ingår)

En av nätterna gör vi en kortare bussresa för att se midnattssolen på bästa sätt. Denna resa ingår i resans pris. Bussresan är drygt 2 timmar och tar oss till Gimsöy, en av de bästa platserna för att verkligen få uppleva midnattssolen. Preliminärt datum och tid är 27 juni kl. 23.15 men vid dålig väderprognos kan datum för denna tur flyttas.

Socialt på kvällarna

Flera kvällar kan den som vill träffa sina medresenärer på en bar/restaurang i hamnen. Här kanske du hittar andra som vill göra utflykter tillsammans med dig. Här hittar du ofta också våra färdledare.

Se mer info om Natur & kulturpaketet under “möjliga tillval”” ovan.


Lördag 1 juli: på egen hand för alla

Vandra, cykla, paddla kajak, ta en båttur eller upplev lokal kultur och historia på egen hand. Det finns många möjligheter och våra färdledare hjälper gärna till med bra idéer. Du kan också besöka Visit Lofotens hemsida för att få inspiration.

Söndag 2 juli: Hemåt

Vi hoppar på bussen klockan 11 med målet Narvik. Klockan 15 avgår tåg mot Stockholm. Tåget ankommer Luleå klockan 22 för den som går av här.

Måndag 3 juli: åter i Stockholm

Efter en innehållsrik resa ankommer tåget Stockholms centralstation kl 10.

Program dag för dag

Söndag 25e juni

Tåget avgår kl. 18 från Stockholms Central. Det går att gå på tåget Uppsala, Gävle, Sundsvall eller Luleå. Under färden kommer vi ha välkomstträff ombord.

Måndag 26 juni

Vi färdas längs Malmbanan på vad som anses vara Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om Malmbanan och de vackra platser vi passerar. Vi ankommer Narvik kl. 13 där vi tar buss till Svolvaer och ankommer kl 18. När vi kommit fram och inkvarterat oss väntar välkomstmiddag och informationsmöte på Torrfiskloftet på Svinöya Rorbuer.

27 juni (Tillval 1)

Under dessa dagar erbjuds tillvalsaktiviteter men det är också möjligt att utforska Lofoten på egen hand eller genom andra lokala aktörer. Buss-, båt-, kajak, fiske- eller cykelutflykter med mera erbjuds.

Se mer info under “möjliga tillval”” ovan.

28-30 juni (Tillval 2)

Midnattssolen tillsammans (ingår)

En av nätterna gör vi en kortare bussresa för att se midnattssolen på bästa sätt. Denna resa ingår i resans pris. Bussresan är drygt 2 timmar och tar oss till Gimsöy, en av de bästa platserna för att verkligen få uppleva midnattssolen. Preliminärt datum och tid är 27 juni kl. 23.15 men vid dålig väderprognos kan datum för denna tur flyttas.

Socialt på kvällarna

Flera kvällar kan den som vill träffa sina medresenärer på en bar/restaurang i hamnen. Här kanske du hittar andra som vill göra utflykter tillsammans med dig. Här hittar du ofta också våra färdledare.

Se mer info om Natur & kulturpaketet under “möjliga tillval”” ovan.

Lördag 1 juli

Lördag 1 juli: på egen hand för alla
Vandra, cykla, paddla kajak, ta en båttur eller upplev lokal kultur och historia på egen hand. Det finns många möjligheter och våra färdledare hjälper gärna till med bra idéer. Du kan också besöka 
Visit Lofotens hemsida för att få inspiration.

Söndag 2 juli

Vi hoppar på bussen klockan 11 med målet Narvik. Klockan 15 avgår tåg mot Stockholm. Tåget ankommer Luleå klockan 22 för den som går av här.

Måndag 3 juli

Efter en innehållsrik resa ankommer tåget Stockholms centralstation kl 10.

Upptäck alla våra klimatsmarta resor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!