fbpx

Tjäderskog eller strandklippor vid milsvida sjöar? Tystnad eller fågelsång? Blommor, martallar och lavbeklädda hällmarker? Dalslands egenart ligger i att allt det här finns. Sida vid sida inom gränserna för ett av Sveriges minsta landskap. Det är aldrig långt till något annorlunda i Dalslands natur. På den här EVF- resan, öppen för alla vandringsintresserade, besöker vi också några av de finaste platserna i norra Bohuslän. Resan sker 29 augusti till 3 september.

Vill du boka via e-post eller telefon istället för online?
Kontakta oss så hjälper vi dig gärna och skickar resehandligar och faktura per post, mot en serviceavgift på 100 kr.  Klicka här för att se våra kontaktuppgifter.


Några av de områden vi besöker under resan

Kynnefjäll

På Kynnefjäll kan man ta en långtur i ett ostört vildmarksområde där tjädrar spelar och där trolska tjärnar, hjortronmyrar och forsande bäckar hör till upplevelsen. Vandringslederna ligger tätt. Bohusleden går som en åder genom hela Kynnefjäll.

Tresticklans nationalpark tillhör våra finaste, men alltför okänd, med vandring mellan många sjöar. Foto Håkan Sönnermo

Tresticklans Nationalpark

Tresticklans Nationalpark är en av södra Sveriges vackraste nationalparker och utgör det största väglösa och obebyggda skogsområdet i södra Sverige. Här upplever du de orörda skogarna och alla vackra sjöar och tjärnar. Fina, markerade leder går genom området.

Trots att Dalsland ligger i inlandet får vi på vår resa uppleva skärgård i både Skagerack och Vänern. Foto Håkan Sönnermo

Kockholmen/Kosterhavet NP

Vandring genom tallskog och över klapperstensfält. Här finns hällmarker, jättegrytor, porfyrgång och andra spår från istiden, bok- och ekskog. Storslagen utsikt över Kosterhavet. Halvön är geologiskt intressant med vidsträckta klapperstensfält, inbjudande sand- och klippstränder och intressant flora. .

Baljåsen

En tur till Dalslands högsta punkt ger en lite försmak av landskapets vresigaste och vildaste natur. Ett starkt kuperat landskap. Tvära stup och djupa dalgångar ger vandraren något att bita i. Vida vyer över skogslandskapet och glittrande vatten både öster och västerut.

Yttre Bodane Naturreservat

Ett lättillgängligt område med stigar och vandringsleder längs Vänerns vackra skärgård. Här vandrar vi omväxlande över skogbeklädda bergsryggar, kala knallar, myrar och madområden förstärkta av stadiga spänger och broar.

Resfakta

Datum: 29/8 – 3/9 2023

Pris:

Del idubbelrum med toalett som delas med ett annat rum, 12 500 kr

Enkelrum i lägenhet med toa som delas med ett annat rum 13 500 kr.

Enkelrum i enrumslägenhet med eget badrum 14 800 kr.

I resans pris ingår:

  • Besök med vandringsledare i de olika naturområdena
  • transporter i klimatsmart buss och båt,
  • logi i lägenheter med vardagsrum, terrass och pentry,
  • frukost, 2-rätters middagar, picknickluncher,
  • restauranglunch dag 1,
  • 2 färdledare som ansluter vid ankomst,
  • utförlig deltagarinformation.

I resans pris ingår ej: alkoholhaltiga drycker

Deltagarantal: 22-32


Våra färdledare

Färdledare för resa är Håkan Sönnermo och Gunnel Turpeinen. Nedan kan du läsa mer om dem båda. Ett par dagar ansluter ytterligare en ledare. Två ledare leder två olika grupper som går i olika hastighet och längd. Två av dagarna blir det tre grupper för att minska antalet deltagare i varje grupp.

Håkan Sönnermo

Håkan Sönnermo är vår huvudledare. Han tillbringar större delen av sin tid i naturen med olika aktiviteter. Skogslärare i grunden och undervisar i naturkunskap, skogsämnen och friluftsliv. Född och uppväxt i Dalsland som han känner mycket väl, men bor nu i norra Bohuslän

Gunnel Turpeinen

Gunnel Turpeinen, pensionerad folkhögskollärare (naturvetenskap och friluftsliv) som jobbat på Grebbestads Folkhögskola i många år. Där har hon fortfarande ansvar för skolans sommarkurs ”Upptäck Bohuslän till fots”. Hon guidar också för Västkuststiftelsen och i Tresticklans nationalpark i Dalsland.

Ytterligare någon lokal ledare tillkommer.

Mer information

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled svämmat över. Ordningen på vandringsdagarna kan vid behov ändras.

Om vandringen

Vi går på småvägar, bra stigar och i enstaka fall genom inlandsis-slipade klipplandskap. Vandringarna går i 2-3 grupper med olika hastighet och längd. I den långsammare gruppen kommer ledaren ha mer tid att berätta om naturen utefter vägen. Vissa dagar kommer vi också kunna erbjuda alternativ till de som vill gå på egen hand eller i egen takt.

Om mat och logi

Vi bor i Ed på Hotell Dalsland i lägenheter med två sovrum, vardagsrum, litet kök och terrass. Enkelrummen delar lägenhet med ett dubbelrum. Några enstaka lägenheter har ett sovrum, vilka kan bokas mot extra kostnad. Det finns tillgång till pool och bastu. Middagarna är 2-rätters och intas på hotellet. De består av en stor del grönt, gärna med fisk. Vi strävar efter att använda Världsnaturfondens certifiering av miljösmarta måltider, One Planet Plate. Lunchen gör vi själva vid frukosten och äter som picknick ute i naturen. Dag 1 äts lunchen på restaurang.

Program dag för dag

Dag 1

Helsingborg – Ängelholm – Ejgdesjön – Dals Ed

Buss från Helsingborg & Ängelholm till Tanumshede där vi äter lunch. Möjlighet att kliva på i Halland eller Göteborg (skriv i kommentarsfältet vid bokning). Även att ansluta med eget färdmedel till Rasta i Tanumshede. Sedan åker vi till gränstrakterna mot Norge. Vi vandrar längs den vackra Ejgdesjön och passerar två kulturellt intressanta Riksrösen (gräns mot Norge) samt en övergiven by där resandefolket bodde långt inne i skogen. Ansluter sedan till Bohusleden som tar oss tillbaka till utgångspunkten.

Övernattning och middag Hotell Dalsland i Ed.

Vandring 6-8 km. Buss 5 tim.

Dag 2

Tresticklan Nationalpark

Vandring i Tresticklans Nationalpark, södra Sveriges största orörda skogsområde, sammankopplad med Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Här vandrar vi i orörda skogar och möter en mängd sjöar och tjärnar.

Vandring 7-12 km. Buss 1 tim

Dag 3

Bohuskusten

Nu byter vi landskap och åker till Bohuslän. Vandring på Kockholmen en del av Kosterhavets nationalpark. Här vandrar vi hela dagen och njuter av närheten till havet och ett rikt växt och djurliv.

Vandring 8 km. Buss 2 tim.

Dag 4

Kynnefjäll

Vandring i skogarna på Kynnefjäll, en högplatå som ligger i både Bohuslän och Dalsland. Här finns inbjudande stigar och mängder av sjöar och tjärnar, bl.a. det vackra örika Stora Holmevattnet.

Vandring 5-12 km. Buss 1,5 tim

Dag 5
Baljåsen

Resa till Edsleskog, mellan Ed och Åmål. Här vandrar i en utmanande terräng på fina, markerade leder upp till Dalslands högsta punkt, Baljåsen. Passerar sjön Edslan med sitt klara vatten och når till slut sjön Ömmeln där bussen väntar.

Vandring 5-15 km. Buss 1,5 tim

Dag 6

Yttre Bodane och hemresa

Hemresedag. På vägen besöker vi Yttre Bodane naturreservat alldeles intill Vänern. Här vandrar vi några timmar och njuter av den fina tallskogen och närheten till Vänern. Fina markerade stigar möter oss i detta lättvandrade område.

Vandring 5- 8 km. Buss 5 tim

Program dag för dag

Här kan du läsa mer om programmet dag för dag

29 augusti: Helsingborg – Ängelholm – Ejgdesjön – Dals Ed

Buss från Helsingborg & Ängelholm till Tanumshede. Möjlighet att kliva på i Göteborg och Halland (skriv i kommentarsfältet i bokningen). Det går även att ansluta med eget färdmedel till Rasta i Tanumshede. Sedan åker vi till gränstrakterna mot Norge. Vi vandrar längs den vackra Ejgdesjön och passerar två kulturellt intressanta Riksrösen (gräns mot Norge) samt en övergiven by där resandefolket bodde långt inne i skogen. Ansluter sedan till Bohusleden som tar oss tillbaka till utgångspunkten.

Övernattning och middag Hotell Dalsland i Ed.

Vandring 6-8 km. Buss 5 tim

30 augusti: Tresticklan Nationalpark

Vandring i Tresticklans Nationalpark, södra Sveriges största orörda skogsområde, sammankopplad med Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Här vandrar vi i orörda skogar och möter en mängd sjöar och tjärnar.

Vandring 7-12 km. Buss 1 tim

31 augusti: Bohuskusten

Nu byter vi landskap och åker till Bohuslän. På Kockholmen, en del av Kosterhavets nationalpark, vandring genom tall, bok och ekskog fram till kustlinjen Här vandrar vi hela dagen och njuter av närheten till havet och ett rikt växt och djurliv.

Vandring 8 km. Buss 2 tim.

1 september: Kynnefjäll

Vandring i skogarna på Kynnefjäll, en högplatå som ligger i både Bohuslän och Dalsland. Här finns inbjudande stigar och mängder av sjöar och tjärnar, bl.a. det vackra örika Stora Holmevattnet.

Vandring 5-12 km. Buss 1,5 tim

2 september: Baljåsen

Resa till Edsleskog, mellan Ed och Åmål. Här vandrar i en utmanande terräng på fina, markerade leder upp till Dalslands högsta punkt, Baljåsen. Passerar sjön Edslan med sitt klara vatten och når till slut sjön Ömmeln där bussen väntar. Vandring 5-15 km. Buss 1,5 tim


3 september: Yttre Bodane och hemresa

Hemresedag. På vägen besöker vi Yttre Bodane naturreservat alldeles intill Vänern. Här vandrar vi några timmar och njuter av den fina tallskogen och närheten till Vänern. Fina markerade stigar möter oss i detta lättvandrade område.

Vandring 5- 8 km. Buss 5 tim

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!